Izraelski premijer traži da Sirija ukloni militante

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon želi da SAD izvrše snažan pritisak na Siriju kako bi ona izbacila palestinske militantne skupine iz Damaska i gerilce Hezbolaha iz južnog Libanona.

Međutim, u svojim komentarima objavljenim u utorak Sharon nije zagovarao američku vojnu akciju protiv Sirije čijeg predsjednika Bashara al-Assada opisuje kao "opasnog" i sklonog krivim procjenama.

U interviewu za novine Yedioth Ahronoth, čiji djelovi su objavljeni u utorak, dok će cjelovit razgovor biti objavljen u srijedu, Sharon je ponovio optužbe koje je iznio prije početka američkog rata protiv Iraka da je Bagdad preselio vojnu opremu u Siriju uoči sukoba, kako bi je sakrio od američkih snaga ili kako bi je prebacio Hezbolahu.

On nije rekao uključuje li ta vojna oprema oružje masovnog uništenja.

Pozivajući na snažan američki pritisak na Siriju, Sharon je rekao da to nužno ne znači "odlazak u rat, nego diplomatski i ekonomski pritisak".

On je naveo pet zahtjeva koje Izrael želi da SAD uputi Siriji. To su uklanjanje palestinskih terorističkih organizacija - Hamasa i Islamskog džihada, izbacivanje Iranske revolucionarne grade iz libanonske doline Bekaa, prekid sirijske suradnje s Iranom, razmještanje libanonske vojske uzduž libanonske granice s Izraelom i izbacivanje Hezbolaha s tog područja. U te zahtjeve spada i uklanjanje sustava raketa zemlja-zemlja koji je, prema izraelskim tvrdnjama, Hezbolah postavio u južnom Libanonu.

Pročitajte više