Izraelski tajni agenti pišu blog

IZRAELSKA tajna služba "izašla je iz sjene" kako bi svojim agentima dozvolila da na blogu pišu o svom svakodnevnom poslu, a sve sa ciljem regrutiranja većeg broja ljudi, javlja Daily Telegraph.

Četvero agenata, čija su imena zamijenjena inicijalom samo jednog slova, pojavljuju se kao crne siluete na stranicama bloga.

Shin Beth je izraelski ekvivalent britanskom MI5. Većina njihovog djelovanja se odnosi na borbu protiv palestinskih militanata i redovito koriste doušnike, dvostruke agente i druge taktike karakteristične za hollywoodske špijunske filmove.

Ipak, umjesto podataka o raznoraznim tajnovitim sadržajima, metodama i operacijama, blog otkriva po ničem posebne živote četvero agenata.

Agenti "H", "Y" i "A"

Ženski agent pod inicijalom "H" na blogu piše kako rad u Shin Bethu ostavlja dovoljno vremena i za obitelj. "Tražila sam zanimljivo radno mjesto koje pruža sigurnost i koje ostavlja vremena za obitelj", piše agentica "H".

Drugi agent, "Y", također se slaže kako radno vrijeme u Shin Bethu nije toliko zahtjevno. "Nikad ne radiš prekovremeno, osim ako to nije prijeko potrebno. Rijetko kad dođem kući iza 6.30", piše "Y".

Agent "A", koji je inžinjer softwarea, piše o tome kako se neformalno oblači u Shin Bethu.

"Nikad ne nosim uniformu, a ured se ne nalazi ispod zemlje. Ne hodam čitave dane uokolo sa slušalicom u uhu, iako to nije fer, i nije mi dozvoljeno stavljati signalna svijetla na auto", piše agent "A".

"Tražimo djelatnike"

Prema službenicima Shin Betha, blogeri će odgovoriti na poruke iz javnosti i na pitanja o svom poslu, sve dok ona ne predstavljaju sigurnosni rizik.

Ovaj novi projekt je pokušaj tajne službe da privuče više high-tech radnika u svoje redove. Agenti blogeri rade u tehnološkom dijelu Shin Betha, a ne na terenu.

Na stranicama je lista slobodnih radnih mjesta te zainteresirani mogu slati svoje životopise.

B.V.

Pročitajte više