Izumljena najbjelja boja na svijetu, pogledajte kako izgleda

Foto: Sveučilište Purdue

STRUČNJACI u SAD-u razvili su boju koja je značajno "bjelja od bilo koje druge bijele boje na svijetu".

Znanstvenici sa Sveučilišta Purdue su još u listopadu prošle godine stvorili ultra bijelu boju koja odbija 95.5% sunčeve svjetlosti, a sada su nadmašili sami sebe - njihova nova, još bjelja boja, odbija više od 98% sunčeve svjetlosti.

Ovako snažna refleksija solarnih zraka mogla bi pomoći pri uštedi energije i borbi protiv klimatskih promjena. Naime, u nekim gradovima se već sada uvodi praksa bojanja krovova u bijelo kako bi se postigla ušteda energije.

Savezna država New York nedavno je bijelom premazala više od milijun kvadratnih metara krovova. Država Kalifornija već je ažurirala građevinske propise kako bi promovirala koncept takozvanih "hladnih krovova", piše BBC.

Nevjerojatno bijela boja

"Bijele boje koje nalazimo u prodaji obično odražavaju između 80% i 90% sunčeve svjetlosti", rekao je inženjer Xiulin Ruan sa Sveučilišta Purduea.

"Svakih 1% refleksije možete prevesti na 10 vata po metru kvadratnom manje sunčeve topline. Dakle, ako biste našu boju upotrijebili za pokrivanje površine krova od oko 93 m², vjerojatno biste dobili snagu hlađenja od 10 kilovata. To je snažnije od klima-uređaja u većini kuća", objasnio je Ruan.

Tipična komercijalna bijela boja ne "isijava" infracrvenu toplinu s površine, odnosno ona s vremenom postaje toplija, a ne hladnija. Boje koje nalazimo na tržištu odbijaju samo 80% do 90% sunčeve svjetlosti i ne mogu površine učiniti hladnijima od njihove okoline.

Xiulin Ruan i njegovi kolege su pomoću opreme za očitavanje temperature s visokom preciznošću pokazali da njihova boja može noću i tijekom dana održavati površine hladnijima od njihove okoline. 

Kako je ova boja napravljena?

Najbjelja boja na svijetu je toliko bijela zbog dva faktora. Jedan je visoka koncentracija barijeva sulfata, koji se također koristi za izradu fotopapira i kozmetike. Drugi faktor su različite veličine čestica tog spoja.

"Koristili smo puno različitih veličina čestica, jer sunčeva svjetlost ima različite boje na različitim valnim duljinama. Koliko svaka čestica raspršuje svjetlost, ovisi o njenoj veličini, pa smo namjerno koristili različite veličine čestica za raspršivanje svake valne duljine", objasnio Ruan.

Znanstvenici trenutno surađuju s tvrtkom koja bi bila zadužena za proizvodnju i prodaju njihove boje koja bi trebala imati sličnu cijenu kao i ostale boje na tržištu.

Pročitajte više