Izvadite toplu odjeću, stiže nam zima

Foto: Pixsell/Igor Soban, DHMZ

UGODNOM i toplom vremenu u kojem smo uživali sve do polovice studenoga bliži se kraj. Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine od danas i sutra će zamijeniti one primjerenije 11. mjesecu.

Kako javlja HRT, utorak je bio posljednji u dugom nizu u većini Hrvatske iznimno toplih dana - slijede hladniji, osim još srijede u Dalmaciji te osobito na Jadranu i vjetrovitiji, ponegdje i uz olujne udare bure. Ako već niste, pripremite za kraj tjedna topliju odjeću, a putujete li - svakako provjerite stanje na cestama.

Srijeda - većinom sunčano, ali vjetrovitije i hladnije

U Slavoniji, Baranji i Srijemu jutro će biti još relativno toplo, uz temperaturu od 5 do 8 °C. Tijekom dana prevladavat će sunčano, ali će uz povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar svježije nego prošlih dana, uz najvišu temperaturu od 14 do 16 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj uglavnom sunčano, ujutro mjestimice uz maglu, zatim povremeno umjerenu naoblaku. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Temperatura ujutro od 5 do 7 °C, poslijepodne između 14 i 16 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu jutarnja pretežno sunčano, ponegdje uz umjerenu naoblaku, a ujutro će po gorskim kotlinama mjestimice biti magle. Zapuhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu umjerena, podno Velebita i jaka bura koja će već od jutra imati i olujne udare. 

U srijedu toplo još samo u Dalmaciji

Bura će zapuhati i u Dalmaciji, u početku većinom umjerena, tek prema kraju dana i jaka. Prevladavat će sunčano te još relativno toplo, uz najvišu temperaturu zraka većinom između 19 i 22 °C.

Podjednako će biti i na jugu Hrvatske, gdje će biti sunčano, uz temperaturu zraka još relativno visoku - ujutro uz obalu od 13 do 15 °C, poslijepodne od 20 do 22 °C. Ujutro će biti umjerene bure, zatim će prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak, a poslijepodne ponovno na buru koja će jačati. More malo do umjereno valovito, na otvorenome moguće i valovito.



Od četvrtka još hladnije uz buru, za vikend stiže jutarnji mraz

Sljedeći će dani u unutrašnjosti biti sve svježiji, ali će se i dalje zadržati većinom suho te barem djelomice sunčano, uz mjestimičnu maglu, a u dane vikenda i jutarnji mraz. Bit će i vjetrovito, osobito prema kraju tjedna pa će se uz umjeren sjeveroistočnjak činiti još hladnije.

Na Jadranu će osjet svježine pojačavati umjerena i jaka, na udare olujna bura zbog koje će biti i problema u prometu između sjevera i juga Hrvatske. Prevladavat će sunčano no bit će postupno sve svježije, navodi se u prognozi HRT-a.

Pročitajte više