Izvješće: djevojčice čine gotovo polovicu djece vojnika

DJEVOJČICE čine oko 40 posto djece vojnika u svijetu, odnosno njih 120.000, katkad i u dobi od osam godina, silom novače razne oružane skupine, objavila je u ponedjeljak udruga Save the Children.

Britanski ogranak međunarodne organizacije za pomoć djeci u svome izvješću piše da oružane skupine novače djevojčice u Kolumbiji, Istočnom Timoru, Pakistanu, Ugandi, na Filipinima, Šri Lanki te u Demokratskoj Republici Kongo i u Zapadnoj Africi.

Organizacija navodi da borci često prikrivaju prisutnost djevojčica koje koriste za operacije na bojištu i za zadaće u domaćinstvu (nošenje vode, čišćenje, kuhanje).

Gotovo sve djevojčice također koriste kao seksualne robinje ili "supruge", ističe organizacija.

Save the Children procjenjuje da je 6.500 djevojčica vojnika među ugandskim pobunjenicima LRA, odnosno da one čine trećinu vojnika. U DR Kongu ih je oko 12.000, a na Šri Lanki 21.500, odnosno one čine 43 posto sve djece vojnika u zemlji.

"Kada ljudi govore o djeci vojnicima, obično zamišljamo da je riječ o dječacima", rekao je Mike Aaronson, glavni direktor udruge u uvodu izvješća od 38 stranica.

"No gotovo polovica su djevojčice. One su i aktivni borci, nosači, kuharice i seksualne robinje, manje su vidljive od dječaka - ukratko, one čine fantomsku vojsku".

Kad završi sukob, oružane skupine odbacuju djevojčice, piše u izvješću i napominje se da je njihova reintegracija jako teška i ne događa se jer ih ta vrlo tradicionalna društva odbacuju.

Pročitajte više