Jačanje kune na deviznom tržištu: Tečaj ispod 7,5 kuna za euro

Foto: 123rf

KRAJ tjedna na domaćem deviznom tržištu protekao je u znaku jačanja domaće valute u odnosu na euro uz povećane volumene trgovanja.

Tržište je otvoreno na razinama od oko 7,510 kuna za euro, da bi uslijed povećane ponude deviza od strane bankarskog sektora kuna ojačala do razine od oko 7,490 kuna za euro što je ujedno i najniža razina od kolovoza 2013. Krajem dana trgovanje je stabilizirano na razinama od oko 7,497 kuna za euro gdje je i zatvoreno, navodi se u analizi RBA.

"S obzirom na dosljednost HNB-a u očuvanju stabilnosti tečaja kune u odnosu na euro, u slučaju snažnijih i naglih pritisaka na jačanje kune ne isključujemo deviznu intervenciju središnje banke. Ovotjedno trgovanje očekujemo u rasponu od 7,49 – 7,52 kuna za euro", prognoziraju analitičari RBA.

Slabljenje dolara u odnosu na euro

Na inozemnim tržištima posljednji dan prošlog tjedna obilježilo je novo slabljenje dolara u odnosu na euro. U petak je naime u svom javnom nastupu jedan od istaknutih članova FOMC-a (guverner saveznih rezervi New Yorka) ponovio tvrdnju, guvernerke Fed-a Yellen kako je potrebna opreznost u svjetlu globalnih rizika koje prijete američkom gospodarstvu, bez obzira na solidne objave s američkog tržišta i znakove oporavka potrošačkih cijena. Posljedično se i tržišni tečaj EUR/USD vratio na razine iznad 1,14 dolara za euro.

Prema podacima s Bloomberga tržište u SAD-u je zatvoreno sa sljedećim vrijednostima: EUR/USD 1,1399, EUR/GBP 0,80674; EUR/CHF 1,08665; EUR/JPY 123,19.

Pročitajte više