Jadranka Kosor najavljuje vladinu akciju za prevenciju nasilja nad djecom

POTPREDSJEDNICA Vlade Jadranka Kosor izrazila je danas šok zbog najnovijeg slučaja nasilja nad djecom, koji se dogodio u nedjelju u Odgojnom domu u Malom Lošinju, te najavila Vladinu akciju za prevenciju nasilja nad djecom.

"Šokirana sam viješću iz Malog Lošinja, koja potvrđuje da je nasilje nad djecom u porastu, a potaknuta sličnim događajima prošloga sam tjedna zatražila na Vladinoj koordinaciji za društvene djelatnosti izvješća i prijedloge resornih ministarstva o problemu nasilja među djecom", izjavila je Kosor Hini.

Kada se od Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstva pravosuđa prikupe izvješća i prijedlozi organizirat ćemo na Vladi raspravu koja mora rezultirati konkretnim zaključcima, najavila je Kosor.

"Treba pronaći dobre mehanizme za prevenciju nasilja u obitelji i među djecom, jer su to povezani problemi", kazala je potpredsjednica Vlade.

U sklopu toga trebalo bi analizirati stanje u cijelom društvu u kojem nasilje također raste i pronaći korijene takve pojave - kakav je danas sustav vrijednosti i tko su dječji uzori.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, na čijem je čelu Jadranka Kosor, priprema nekoliko projekata o prevenciji nasilja u obitelji, a razmišlja se i o edukativnim akcijama.

"U novom sazivu Hrvatskog sabora imamo nekolicinu vrhunskih sportaša koje bi trebalo uključiti u edukativne akcije i borbu protiv nasilja", napomenula je Kosor.

Dječja pravobraniteljica Ljubica Matijević-Vrsaljko ocjenjuje kako se radi o još jednom slučaju brutalnog zlostavljanja u odgojnim ustanovama, podsjećajući da je lani u listopadu u Ivancu jedan štićenik doma pretučen do smrti.

Ured je odmah nakon saznanja o incidentu zatražio izvješće lošinjskog Odgojnog doma, nadležne policijske postaje i bolnice na Kantridi gdje se dječak liječi.

Od Odgojnog doma zatražena je iscrpna obavijest je li dječak i ranije bio zlostavljan, je li tražio pomoć od odgojitelja i što je u vezi toga učinjeno.

"Indikativno je da su nasilnici urezali na dječakova leđa riječ druker, što upućuje da je dijete već ranije tražilo pomoć", kazala je Matijević-Vrsaljko.

Ured pravobraniteljice neće unaprijed nikoga prozivati dok ne dobije zatražena izvješća i očitovanje tijela Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koje obavlja nadzor nad radom domova, dodala je Matijević-Vrsaljko.

Pročitajte više