Jakovčić o Novoj banci i naplati kredita od javnih tvrtki

Istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli rekao kako mu je Uprava Nove banke obećala da će pokazati "senzibilnost za svaki pojedinačni slučaj naplate" neplaćenih zajmova za kupnju dionica negdašnje Istarske banke koje je sljednik Nova banka.

Nova banka je proteklih dana nenajavljeno sa žiro-računa desetak istarskih tvrtaka, uglavnom javnih i komunlanih poduzeća, "skinula" desetak milijuna kuna kako bi naplatila kreditne obveze. Riječ je otplati obveza po kreditu koji je tim tvrtkama 1998. godine ponudila Istarska banka kako bi platile dionice te banke.

"Da nije bilo svojedobna ulaganja u Istarsku banku, ona bi zasigurno bila propala, a to bi za naše gospodarstvo bilo pogubno", istaknuo je danas Jakovčić, komentirajući svojevrsno sudjelovanje istarskih komunalnih poduzeća u dokapitalizaciji tadašnje Istarske banke.

Spašavanjem Istarske banke spašeni su i ulozi 60 tisuća građana i desetak tisuća komitenata, a danas, dodao je, "Nova je banka najjača u Istarskoj županiji".

Jakovčić je ustvrdio kako je Županija učinila sve što je mogla da spriječi razoran potres koji je devedesetih godina zahvatio hrvatsko bankarstvo i gospodarstvo, izbjegavajući pritom pravu gospodarsku i socijalnu katastrofu koja bi nastala gašenjem Istarske banke.

Jakovčić je u nastavku konferencije za novinare izrazio zadovoljstvo smanjivanjem nezaposlenosti u Istri, istaknuvši kako je 2001., na početku mandata sadašnjeg županijskog vodstva, na posao čekalo 11.105, a lani 6182 osobe. To je potvrda, kako je rekao, da se provodi program Županijskog poglavarstva o pet tisuća novih radnih mjesta u tom mandatu.

Osvrnuvši se na nedavan boravak u Italiji, istaknuo je kako je dobio potporu bivšeg predsjednika Europske komisije Romana Prodija za osnivanjem i jačanjem jadranske euroregije te za brzu provedbu županijskih projekata.

(Hina) xdspo yjn

Pročitajte više