Janaf smatra neutemeljenima tvrdnje Eko Kvarnera o lošem stanju cjevovoda

Iz Jadranskog naftovoda danas su ponovili kako smatraju neutemeljenima tvrdnje udruge "Eko Kvarner" o navodno lošem stanju njihovih cjevovoda.

Udruga Eko Kvarner danas je uputila predstavku hrvatskoj Vladi u kojoj upozorava da postoje ozbiljne sumnje da cijevi Janaf-a nisu u zadovoljavajućem stanju kao i da ne postoji mogućnost dovoljno kvalitetne reakcije u slučaju incidenta.

Po tvrdnjama iz Janaf-a, rezultati dosadašnjih ispitivanja cjevovoda su pokazali da su ispitane naftovodne dionice zatvoren tehnički sustav kojim se može sigurno i pouzdano transportirati naftu u pogonskim uvjetima pod kojima radi danas kao i u pogonskim uvjetima koji se predviđaju za potrebe transporta nafte u smjeru Sisak - Omišalj, odnosno da nema istjecanja nafte iz sustava.

Navode da je u 25-godišnjem radu sustavom Janaf-a transportirano 137 milijuna tona nafte pri čemu je došlo do izlijevanja 0,0039 promila od ukupno transportiranih količina što je manje od prosjeka takvih događaja na mreži zapadno europskih naftovoda i pokazuje da je transport nafte naftovodom najsigurniji način transporta.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više