Jandroković: Živimo u najizazovnijim vremenima nakon Drugog svjetskog rata

Foto: FAH

ŽIVIMO u najizazovnijim vremenima nakon Drugog svjetskog rata, a u njima bi parlamenti trebali imati ulogu čuvara demokracije i vladavine prava, kazao je danas predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

"Živimo u najizazovnijim vremenima nakon Drugog svjetskog rata", izjavio je Jandroković na konferenciji predsjednika parlamenata država članica EU.

Tomu je znatno pridonijela i ruska agresija na Ukrajinu koja je "prijetnja europskoj i globalnoj sigurnosti", a društva se novoj situaciji trebaju prilagoditi, istaknuo je.

Parlamenti trebaju osigurati da se poštuju ljudska prava

Po njegovim riječima, vlade trebaju imati ključnu ulogu, a parlamenti trebaju "kao čuvari demokracije osigurati da se očuva vladavina prava te da se poštuju ljudska prava".

Parlament treba ispuniti tu ulogu, ali istovremeno podržati vladu da donosi brze i teške odluke, smatra Jandroković. On se na marginama konferencije u Brdu kod Kranja sastao sa slovenskim kolegom Igorom Zorčičem.

Kasnije će se susresti i s predsjednikom estonskog parlamenta Jurijem Ratasom te s predsjednicom zastupničkog doma češkog parlamenta Marketom Pekarovom Adamovom. Sutra je predviđen sastanak s predsjednicom zastupničkog doma Španjolske Meritxell Batet Lamañom. 

Pročitajte više