Janša za početak pregovora s Hrvatskom

SLOVENSKI premijer Janez Janša podržao je u utorak početak pregovora Europske unije s Hrvatskom na regionalnom sastanku predsjednika vlada Austrije, Slovenije, Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske u Budimpešti, kojemu je prisustvovao i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Baroso.

Na sastanku je bilo riječi o problematici blokade proračunskog dokumenta EU-a za srednjeročno razdoblje 2007-2012, ali i o početku pregovora s Turskom i Hrvatskom o čemu će europski ministri razgovarati na svom sastanku u Velikoj Britaniji ovoga tjedna. Kako je priopćio Janšin kabinet, Janša je kao i većina drugih sudionika upozorio da bi eventualnim početkom pregovora s Turskom, a ne s Hrvatskom, nastala "vrlo neobična situacija".

"To je bilo više-manje jedinstveno stajalište na sastanku. Slovenija je podržala početak pregovora s Hrvatskom, kao i većina prisutnih država", izjavio je Janša u Budimpešti na sastanku predsjednika vlada četiriju država Višegradske skupine, te Austrije i Slovenije (tzv. V4+2).

Slovenski mediji u utorak su najviše pažnje posvetili nastupu hrvatske ministrice VPEI Kolinde Grabar Kitarović pred vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta koja je, kako izvješćuju, naglasila da je za Hrvatsku prijedlog zakona o slovenskoj ekološkoj zoni što ga je Janšina vlada uputila u parlament problem, ali da o tome ne namjerava formalno izvijestiti europske institucije. Naglašavaju također da se više članova spomenutog odbora zanimalo kako će biti riješen hrvatsko-slovenski spor o granici na moru. Slovenski mediji pri tom posebno ističu nastupe slovenskih eurozastupnika Jelka Kacina i Lojza Peterlea koji su stajalištu o neprihvatljivosti slovenske zone koja se širi do polovice istarskog poluotoka argumentirali tezom kako slovensko-hrvatska granica na moru još ne postoji, pa da ju spomenuta zona ne prejudicira.

(Hina) xfl ysd

Pročitajte više