Japan: uvođenje sankcija S. Koreji jedna, ali ne jedina opcija

Japanski ministar financija Sadakazu Tanigaki u utorak je izjavio da ekonomske sankcije mogu biti jedna, ali ne i jedina opcija u sporu sa Sjevernom Korejom oko otmice japanskih državljana.

Tanigaki je novinarima izjavio da će se japanska politika suočiti sa Sjevernom Korejom, zajedno s SAD-om vezano uz korejski program razvijanja nuklearnog oružja, i to dijalogom i pritiscima, među kojima prijetnja ekonomskim sankcijama može biti jedna od opcija.

"To je jedna opcija, ali nije jedina", rekao je nakon sastanka u svom kabinetu. "Odlučit ćemo nakon široke rasprave", dodao je.

Poziv za uvođenje sankcija Sjevernoj Koreji pojavio se među japanskim političarima i javnosti nakon što su Japanci DNK-testiranjem utvrdili da posmrtni ostaci koje je predao Pyongyang nisu oni japanskih državljana za koje je Sjeverna Koreja potvrdila da ih je otela prije nekoliko desetljeća kako bio pomogli obučiti njihove špijune.

Pyongyang je potom optužio Tokio da je krivotvorio rezultate testiranja.

Sjeverna Koreja potvrdila je da je otela 13 Japanaca u 1970-ima i 1980-ima. Petero njih vraćeno je u Japan, a Pyongyang tvrdi da ih je osam umrlo. Japan traži jasnije informacije što se desilo s tih osam Japanaca, te s još dvojicom za koje Tokio tvrdi da su također oteti.

Japanski poslovni list Nihon Keizai u utorak je objavio studiju skupine članova vladajuće Liberalne demokratske stranke koja pokazuje da bi sankcije zadale udarac ekonomiji Sjeverne Koreje.

U studiji se kaže da bi zabrana trgovine s tom komunističkom zemljom mogla smanjiti njihove prihode za nekoliko postotaka. Ipak, kritičari tvrde da bi utjecaj međunarodnih sankcija bio minimalan.

(Hina) xtr ytr

Pročitajte više