Javier Solana osudio atentat na Đinđića


VISOKI predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana oštro je osudio atentat na premijera Srbije, Zoran Đinđića.

Kako javlja srpski nezavisni radio B92, Solana je povodom atentata izjavio da "najoštrije osuđuje taj kriminalan čin".

""Đinđić je bio moj dobar prijatelj i čak smo još u utorak razgovarali. Strašno je da takvo nasilje još postoji u jednoj demokratskoj zemlji. Sve moje misli su trenutno s njegovom obitelji. Ja sam već razgovorao s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, dok do potpredsednika Vlade Nebojše Čovića još nisam uspio doći. Želim reći da je Zoran bio hrabar čovjek i odlučan u namjeri da provede reforme u Srbiji i približi je EU. Građanima Srbije poručujem da će imati punu podršku EU, kao i njihova vlada, kako se takvi napadi ne bi odrazili na politiku demokratski izabrane vlade. Pozivam Vladu Srbije da nastavi sa zacrtanom politikom i već sutra izabere savjet ministara nove zajednice.” - rekao ja Solana u izjavi za B92.

Na pitanje o tome strahuje li sad za sigurnosno-političku situaciju u Srbiji, Solana je izjavio: "“Ne strahujem. Imamo puno povjerenje u političke vođe Srbije i patriotizam i odgovornost građana. Verujem da će se Srbija nastaviti razvijati i i dalje približavati EU, što je bio i san Zorana Đinđića."

Pročitajte više