Je li pravda zadovoljena: Devet godina zatvora za ubojstvo četiri vukovarska civila

VIJEĆE za ratne zločine višeg suda u Beogradu bivšeg zamjenika zapovjednika Teritorijalne obrane Vukovara Stanka Vujanovića je osudilo na devet godina zatvora zbog ubojstva četiri civila i ranjavanja jednog civila.

Po optužnici je bio osumnjičen za ubojstva koja su se 14. rujna 1991. godine dogodila u podrumu kuće obitelji Sever u Vukovaru. Tada je zajedno s još jednim nepoznatim muškarcem ubio Ivana Severa i Adama Luketića, dok su Ruža Luketić i Marija Kotoriba kasnije preminule od posljedica ozljeđivanja pri bacanju bombi. Navodno je te bombe bacila nepoznata osoba.

Za ovu kaznu neće biti u zatvoru ni jedan dan

U bezumnom napadu je lakše ozlijeđena Blaženka Sever, koju su suci uputili da u privatnoj parnici može tražiti odštetu od osuđenika. Vujanović, u biti, za ovu presudu neće odslužiti niti jedan dan zatvora, jer je već ranije osuđen na 20 godina zatvora za zločin na Ovčari pa mu je sudsko vijeće odredilo jedinstvenu kaznu od 20 godina.

Tu presudu od 20 godina zatvora je Vujanoviću 14. rujna potvrdio prizivni sud. U tom je procesu osuđen za ratni zločin protiv najmanje 193 hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari. Ovaj put je osuđen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Pročitajte više