Je li Biden stvarno omogućio svom sinu da izvuče milijune iz stranih država?

Foto: Getty Images/123rf

OPTUŽBE o korupciji i sukobu interesa na račun Joea Bidena, trenutnog favorita na predsjedničkim izborima u SAD-u idućeg mjeseca, i njegovog sina Huntera Bidena nisu od jučer. Američki predsjednik Donald Trump i njegovi saveznici iznose ih još od prošle godine, a Trump ih je ponovio i u prvoj predsjedničkoj debati.

"Kina je pojela tvoj ručak, Joe. A nije ni čudno, tvoj sin je otišao u Kinu i iznio milijarde dolara kao menadžer, zaradio je milijune dolara. A kad smo već kod toga, žena gradonačelnika Moskve dala je tvom sinu tri i pol milijuna dolara", prozvao je Trump Bidena tijekom debate.

A izvještaj od 87 stranica koji su prošli mjesec zajednički objavili senatski odbor za domovinsku sigurnost i za financije - oba pod kontrolom Trumpovih republikanaca, budući da oni imaju većinu u Senatu, "Hunter Biden, Burisma i korupcija: Učinak na američku vanjsku politiku i povezani razlozi za zabrinutost" - dao je novi zamah tim optužbama. 

Konzervativni portal Daily Wire nazvao ga je "bombom" od izvještaja s "novim teškim optužbama", dok je Trumpov sin Donald Trump Jr. konstatirao da izvještaj sadrži "popis odvratne korupcije oko Huntera Bidena". Voditelj Fox Newsa i Trumpov lojalist Sean Hannity zaključio je da bi izvještaj "trebao automatski diskvalificirati Joea Bidena od toga da postane predsjednik SAD-a". Kolumnist jednih hrvatskih novina, također naklonjen Trumpu, čak je slikovito opisao navodnu korupciju oko Huntera Bidena kao "priču o sinu koji je prodao čitav svijet". 

Međutim, izvještaj  nije pokazao nikakve dokaze da je Joe Biden neprimjereno manipulirao američkom vanjskom politikom prema Ukrajini ili počinio kakvo drugo nedjelo, piše New York Times

Republikanci u Senatu objavili izvještaj pun starih optužbi o Bidenu, ali bez dokaza

Dapače, izvještaj izgleda kao ponavljanje već iznesenih, ali nedokazanih optužbi na račun Bidena mlađeg i starijeg - optužbi kakve iznose Trump i njegovi saveznici, ali i ruska dezinformacijska kampanja koja je po svemu sudeći i pred ove američke izbore u punom pogonu. Do takvog zaključka je, prema Washington Postu, došla i CIA u svojoj povjerljivoj procjeni (čije detalje je dvoje izvora prenijelo novinaru Washington Posta) krajem kolovoza.

Republikanci se nadaju da će istraga senatskih odbora pokvariti Bidenove izglede pred izbore - senator Ron Johnson otvoreno je rekao da će izvještaj "sigurno pomoći Donaldu Trumpu da pobijedi na izborima" i pokazati Bidenovu "nesposobnost za dužnost (predsjednika)". Istraga je utvrdila da je njegov sin, pravnik i lobist Hunter Biden zaista "unovčio" ime svog oca kako bi sklapao unosne poslove diljem svijeta.

Istraga je također zaključila da je pozicija Huntera Bidena u upravnom odboru ukrajinske energetske tvrtke Burisma Holdings, dok je njegov otac bio na poziciji potpredsjednika SAD-a i diktirao američku vanjsku politiku prema Ukrajini, stvorila dojam sukoba interesa i alarmirala neke tadašnje dužnosnike u ministarstvu vanjskih poslova. Burisma, tvrtka u vlasništvu kontroverznog oligarha Mikole Zločevskog, našla se nekoliko godina ranije usred korupcijskog skandala zbog kojeg je protiv nje ukrajinsko tužiteljstvo pokrenulo i istragu, no bez podizanja optužnice. Hunter Biden, inače pravnik, biznismen i lobist, za svoj rad u ovoj tvrtki bio je plaćen i do 50 tisuća dolara mjesečno, prema New York Timesu. U Burismi je bio zaposlen od 2014. do travnja 2019. Prema senatskom izvještaju, na toj je poziciji zaradio preko 4 milijuna dolara. 

"Nije imao posao dok ti nisi postao potpredsjednik. Kad si ti postao potpredsjednik, zaradio je bogatstvo u Kini, Ukrajini, Moskvi i drugim mjestima. Zaradio je bogatstvo, a nije imao posao (ranije)", rekao je Trump o Bidenovom sinu, na debati. No to je bila samo jedna od neistina koje je američki predsjednik tu večer iznio, jer je Hunter Biden prije toga bio član upravnog odbora američke željezničke tvrtke Amtrak, dužnosnik u američkom ministarstvu trgovine, odvjetnik u prestižnom odvjetničkom uredu i zamjenik predsjednika u bankarskom holdingu, među ostalim.

Ipak, zanimljivo je da je i sam Hunter Biden u intervjuu za televiziju ABC News priznao da vjerojatno ne bi dobio taj posao da ne nosi očevo prezime. Kako tvrdi novinar Washington Posta, Paul Sonne, Burisma je po svemu sudeći počeli dovoditi poznate zapadnjake u upravni odbor kao određeno zaleđe nakon svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča, s kojim je Zločevski bio blisko povezan.

>>Trumpa bi prijezir prema Ukrajini mogao koštati fotelje u Bijeloj kući

Protiv Trumpa pokrenut opoziv jer je pritiskao ukrajinskog predsjednika da istraži Bidena i njegovog sina

Podsjetimo, Biden i njegov sin neizravno su potaknuli aferu koja je dovela do pokretanja Trumpovog opoziva u Predstavničkom domu Kongresa (gdje Bidenovi demokrati imaju većinu), a koji je na kraju u veljači odbačen u gornjem domu Kongresa, Senatu. Naime, afera je izbila kad je zviždač iz vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a i umirovljeni časnik američke vojske Alexander Vindman otkrio da je Trump u razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim vršio na njega pritisak da njegove vlasti pokrenu istragu protiv Bidena i njegovog sina.

Ta se istraga trebala zasnivati na činjenici da je Biden početkom 2016. od ukrajinskih vlasti tražio smjenu državnog tužitelja Viktora Šokina zbog njegovog navodnog toleriranja korupcije koja je ugrožavala vladavinu prava u Ukrajini. Budući da je Šokin među ostalim nadgledao i istragu protiv Burisme, tvrtke za koju je od 2014. radio i Hunter Biden, Trump i republikanci namjeravali su iskoristiti tu podudarnost kako bi optužili Bidena za zloupotrebu položaja, odnosno sukob interesa.

No, kako je tada izvijestio Washington Post, Šokin je prekinuo istragu protiv Burisme već prije nego što je Biden zatražio njegovu smjenu. "Bidenovi napori da smijeni Šokina bili su univerzalno hvaljeni", komentirao je Anders Aslund, švedski ekonomist i stručnjak za istočnoeuropske liberalne reforme. Šokinovu smjenu tražili su i Europska unija i MMF i ukrajinski antikorupcijski aktivisti. Drugim riječima, niti je tada bilo dokaza da je Biden vršio pritisak na Ukrajinu kako bi izvukao svog sina od istrage ili moguće optužnice za korupciju niti su oni do danas pronađeni.

Što se novog izvještaja senatskog odbora tiče, njegovi su zaključci manje-više isti kao oni koje su vodeći republikanski senatori iza izvještaja, Ron Johnson i Charles Grassley, iznijeli i prije nego što su uopće pokrenuli istragu. Izvještaj je donio tek neke nove detalje vezane uz temu.

Hunter Biden zaradio milijune u ukrajinskoj tvrtki

Pozicija Huntera Bidena "ometala je napore posvećenih pojedinaca u karijernoj službi koji su se borili za antikorupcijske mjere u Ukrajini", navode republikanski senatori u izvještaju, ne navodeći na koji su im točno način napori bili otežani, osim što je dužnosnicima bilo "neugodno" jer su "morali imati u vidu povezanost Huntera Bidena s Burismom".

Ta se tvrdnja prvenstveno temelji na svjedočenju dužnosnika ministarstva vanjskih poslova Georgea Kenta, koji je rekao da je "američkim dužnosnicima bilo vrlo neugodno gurati antikorupcijsku agendu u Ukrajini" zbog milijuna dolara koje je Hunter Biden zarađivao u Ukrajini. No i on je potvrdio da nije vidio "ikakav napor ikojeg američkog dužnosnika da se Burisma zaštiti od nadzora".

U izvještaju se također navodi kako je Hunter Biden bio štićenik Tajne službe, američke agencije koja štiti najviše političke dužnosnike i članove njihovih obitelji, dok je bio u upravnom odboru Burisme.

"Ono što je ravnatelj otkrio tijekom ove istrage jest da je Obamina administracija znala da je pozicija Huntera Bidena u odboru bila problematična i da je ometala učinkovito provođenje politike u vezi s Ukrajinom", zaključuje se u izvještaju. U njemu se također citiraju financijski dokumenti koji pokazuju da je Hunter Biden primao vrlo visoke novčane iznose, koji su ponekad prelazili i po milijun dolara, od državljana Kine, Rusije i drugih stranih zemalja dok je njegov otac bio u Bijeloj kući. 

 
 

 

 

Trump tvrdi da je Biden od žene moskovskog gradonačelnika dobio 3,5 milijuna dolara

Trumpov predizborni stožer brzo je iskoristio ovaj izvještaj za napad na Bidena - baš kao i sam Trump u debati s Bidenom. Glasnogovornik Trumpovog stožera Tim Murtaugh opisao je saznanja o prihodima Huntera Bidena kao "zapanjujući nivo korupcije i narušavanja američke nacionalne sigurnosti".

A kad je Trump u debati optužio Bidena da je žena gradonačelnika Moskve Hunteru Bidenu isplatila 3,5 milijuna dolara, referirao se upravo na navod u senatskom izvještaju da je investicijska tvrtka Rosemont Seneca Thornton, čiji je suosnivač navodno Hunter Biden, "primila 3,5 milijuna $ u bankovnom transferu od milijarderke Elene Baturine, koja je navodno dobila ilegalne građevinske ugovore od svog supruga, bivšeg gradonačelnika Moskve". U izvještaju se ta transakcija opisuje kao dio "konzultantskog ugovora", ali se ne tvrdi da je išta u vezi s njom bilo ilegalno. Baturina je navodno u to vrijeme živjela u Velikoj Britaniji sa svojim suprugom Jurijem Lužkovim koji je bio na čelu Moskve od 1992. do 2010. i koji je umro 2019. 

Međutim, odvjetnik Huntera Bidena odgovorio je na upit Washington Posta da je navod da je njegov klijent primio 3,5 milijuna $ od Baturine lažan.

"Hunter Biden nije imao nikakvog udjela u Rosemont Seneca Thornton i nije bio njen suosnivač, tako da je tvrdnja da je primio 3,5 milijuna $ lažna", ustvrdio je Bidenov odvjetnik George Mesires. Ipak, Biden je suosnivač slično nazvane tvrtke Rosemont Seneca Advisors.

Svjedok kojeg su pozvali republikanci: Optužba o Bidenu je teorija zavjere

Posebno je zanimljivo da je bivši gradonačelnik Lužkov u posljednjem intervjuu prije smrti naveo da je sam Trump imao planove za veliki projekt, izgradnju podzemnog trgovačkog centra u Moskvi devedesetih, zbog čega je u to vrijeme i posjetio Moskvu, prenosi Washington Post. Projekt se na kraju nije realizirao, baš kao ni kasniji Trumpov plan o izgradnji Trump Towera u Moskvi - za što je Trump pokazivao interes sve do lipnja 2016., kako je posvjedočio bivši Trumpov odvjetnik Michael Cohen. Trump je navodno potpisao i pismo namjere o izgradnji Trump Towera u Moskvi u listopadu 2015.

Demokratski senatori objavili su vlastiti dokument kao odgovor na izvještaj republikanskih senatora u kojem su ih optužili za tendenciozno probiranje informacija o Hunteru i Joeu Bidenu. Svih 10 svjedoka koje su istražitelji ispitali posvjedočilo je da ni Biden ni itko drugi nije izmijenio američku politiku prema Ukrajini zbog njegovog sina. Jedan svjedok, bivši američki posebni izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker čak je odbacio optužbe kao "teoriju zavjere" o Bidenu. Ponovimo, radi se o svjedoku kojeg su republikanci pozvali.

"Svaki svjedok izjavio je da Hunter Biden i njegovi suradnici nisu imali ulogu u formuliranju američke politike, da uloga Huntera Bidena nije utjecala na američke vanjskopolitičke odluke i da je potpredsjednik Biden provodio američku vanjsku politiku u interesu SAD-a", istaknuli su demokrati u izvještaju naslovljenom "Uplitanje u izbore: Istraga većine pojačava ruski napad na izbore 2020."

Iste optužbe na račun Bidena koriste i Rusi kako bi pomogli Trumpu

Demokrati u svom izvještaju naglašavaju da republikanci svojim izvještajem promiču iste neosnovane optužbe koje se koriste i u aktualnoj ruskoj dezinformacijskoj kampanji koja opet, kao i 2016., ima za cilj pomoći Trumpu i naštetiti njegovom protukandidatu. Senator Johnson je na ovaj način zloupotrijebio vlastite ovlasti da bi pomogao Trumpu i, u isto vrijeme, Kremlju, tvrdi Bidenov predizborni stožer. 

Štoviše, SAD je nedavno nametnuo sankcije Andreju Derkaču, ukrajinskom parlamentarnom zastupniku povezanom s ruskim obavještajnim službama. Derkač je, prema priopćenju američkog ministarstva financija, raspačavao editirane snimke koje sugeriraju Bidenovu korupciju u Ukrajini, i to u sklopu "tajne kampanje utjecaja" koja je imala za cilj "potaknuti istrage o korupciji u Ukrajini i SAD-u, dizajnirane da kulminiraju prije (nadolazećih) izbora". Derkač tvrdi da je takvim informacijama opskrbio i republikanske senatore Johnsona i Grassleyja, iako oni to negiraju. 

Demokratski senator Charles Schumer opisao je izvještaj senatskih odbora "kao da ga je Putin pisao, a ne republikanski senatori". 

Sam Biden je priznao da međunarodni poslovi njegovog sina u kontekstu njegovog potpredsjedničkog mandata izgledaju loše, ali je opetovano negirao da je ikakvo nedjelo zaista počinjeno. U intervjuu za portal Axios odgovorio je, prilično neuvjerljivo, da "ne zna" što je točno njegov sin radio za Burismu i da "vjeruje svom sinu". 

Nema dokaza da je Biden tražio smjenu ukrajinskog tužitelja da spasi svog sina od istrage

"Znate da nema nijednog malog dokaza da je išta što je (Hunter) napravio pogrešno", odgovorio je Biden, pomalo iznervirano, i obećao da članovi njegove obitelji neće imati nikakve međunarodne poslove kad on bude predsjednik.  

U svakom slučaju, republikanski senatori nisu pronašli dokaze da je Biden, kako su Trump i mnogi njegovi saveznici tvrdili, vršio pritisak na Kijev da smijeni tužitelja Šokina kako bi pomogao svom sinu.

Trump i saveznici također su, u više navrata, optužili Huntera Bidena da je primio nevjerojatnih 1,5 milijardi dolara od Kine, i to nakon što je u pratnji svog oca i tadašnjeg potpredsjednika posjetio Peking 2013. Joe Biden je tom prilikom bio u službenom diplomatskom posjetu Kini. 

No gotovo sve u vezi te optužbe je pogrešno ili tendenciozno  Niti je Hunter Biden dobio 1,5 milijardi dolara osobno niti je uopće bilo takve uplate, prema dostupnim podacima. Ustvari se radilo o dogovoru koji je kineska investicijska tvrtka Bohai Capital, na čelu s Jonathanom Lijem, sklopila s američkim investicijskim i konzultantskim tvrtkama Thornton Group i Rosemont Seneca Partners. Predsjednik Rosemont Seneca Partnersa bio je Hunter Biden.

Dezinformacija da je Hunter Biden izvukao 1,5 milijardi dolara iz Kine 

A brojka od 1,5 milijardi dolara odnosila se na cilj koji su kinesko-američki poslovni partneri, koji su osnovali zajedničku tvrtku BHR (Shanghai) Equity Investment Fund Management Company, postavili kao cilj za količinu investicija koju namjeravaju prikupiti do kraja godine - dakle, sredstava za investicije kojima bi upravljao ovaj fond, ne sredstava koje bi njeni vlasnici mogli spremiti u svoje džepove. Ne znamo je li taj cilj uopće bio ostvaren te godine, piše stranica za provjeru činjenica FactCheck.org i dodaje da tvrtka navodi kako trenutno upravlja s 2 milijarde $ investicija. 

Nadalje, odvjetnik Huntera Bidena tvrdi da njegov klijent nije osnovao tvrtku BHR i nije imao nikakvog udjela u njoj do 2017., kad je njegov otac napustio Bijelu kuću. 

"BHR je kapitaliziran s otprilike 4,2 milijuna dolara iz različitih izvora, ne 1,5 milijardi $. Hunter nije nabavio nikakav udio u BHR-u do listopada 2017. kad je preuzeo 10% udjela, što vrijedi 420 tisuća dolara", naveo je njegov odvjetnik. Priznao je da je Hunter Biden i prije 2017. bio u upravnom odboru BHR-a, ali da nije "primio nikakav povrat ulaganja ili kompenzaciju na račun svoje pozicije u upravnom odboru". Drugim riječima, njegova funkcija bila je neplaćena. Također, BHR tvrdi da Hunter Biden nije bio potpisnik dogovora o osnivanju tog fonda.

Hunter Biden pak tvrdi da ni u jednom trenutku nije raspravljao o poslovima svoje tvrtke sa svojim ocem, kao i da pri posjetu Kini u pratnji oca nije imao poslovne sastanke i dogovore. 

Konzervativni autor: Ono što je Hunter Biden napravio nije ilegalno, ali bi trebalo biti

Ipak, analitičar Steve Kaplan smatra da bi Hunter Biden na dugi rok mogao zaraditi milijune, pa i desetke milijuna dolara, s obzirom na 2 milijarde $ investicija s kojima tvrtka upravlja.

A konzervativni autor Peter Schweizer, predsjednik Government Accountability Institutea i urednik konzervativnog portala Breitbart, koji je nedavno napisao knjigu Secret Empires: How the American Political Class Hides Corruption and Enriches Family and Friends i koji je proučavao slučaj Huntera Bidena i njegovih poslova, u članku za New York Times tvrdi da takva praksa - da strane tvrtke zapošljavaju ili posluju s članovima obitelji američkih političara - nije ilegalna, ali bi trebala biti ilegalna, jer se radi o "klijentelizmu". 

"To daje politički povezanoj klasi goleme prilike za iskušenje za pogodovanje samoj sebi, što je stvar koja je eklatantno ilegalna u bilo kojem drugom kontekstu", napisao je Schweizer i dodao da je Hunter Biden dobio unosni posao u Kini za koji je "očito bio nekvalificiran da ga dobije osim jedne stvari: svog oca". 

Iako su senatski odbori pod kontrolom republikanaca istraživali i ove optužbe, tvrdeći da je Hunter Biden poslovao s kineskim građanima "duboko povezanima s kineskom komunističkom vladom", nisu predstavili ili objasnili specifične slučajeve kriminala ili korupcije od strane Bidena ili članova njegove obitelji, navodi Snopes, također stranica specijalizirana za provjeru činjenica. 

Biden najavio oštar stav prema Kini

No što se politike SAD-a prema Kini pod Bidenom tiče, u slučaju da postane novi predsjednik, nema razloga vjerovati da će biti mnogo popustljivija od one pod Trumpom. Biden je zaista, dok je bio senator i zatim potpredsjednik pod Obamom, bio poprilično blagonaklon prema Pekingu. Prije dvadeset godina izrazio je Kini dobrodošlicu u klub "velikih sila, jer velike sile slijede međunarodne norme na području nuklearnog oružja, trgovine i ljudskih prava", a 2011. je rekao kako vidi rast Kine kao "pozitivan razvoj događaja, ne samo za Kinu nego i Ameriku i svijet u cjelini".

To se pokazalo izrazito naivnim pogledom, ali Biden svakako nije bio jedini pripadnik američkog establišmenta s takvim stavom. A kao predsjednički kandidat najavio je vrlo tvrdu politiku Kini, koja očito ima aspiracije zamijeniti SAD na globalnom prvom mjestu. Konzervativne novine Wall Street Journal tako su u svojoj analizi na tu temu zaključile da Bidenova nova politika "izgleda poprilično kao Trumpova". Biden je i sam bio vrlo oštar prema Kini u debati, konstatirajući da je kineska verzija "umijeća dogovora" (art of the deal) ustvari "umijeće krađe" (art of the steal) - i da će se to promijeniti s njim kao predsjednikom. 

Pročitajte više