"Jedinstven potpis" korisnika bankomata mogao bi zaustaviti lopove

NOVI sustav koji raspoznaje način na koji osoba unosi PIN u bankomat mogao bi zaustaviti zlorabu ukradenih kartica, objavili su britanski istraživači.

Prepoznavanje stanki između unošenja brojeva od kojih se sastoji PIN priznat je način identifikacije u polju zvanom biometrika. No, istraživači sa sveučilišta Southampton dodali su tome senzor koji može identificirati i razlike u pritisku na tipke.

´Mi mjerimo ritam unošenja brojeva, ali i silu kojom se brojevi tipkaju´, kazao je voditelj projekta Neil White. ´Kombinacija ritma i jačine pritiska proizvodi jedinstven potpis svake osobe.´

White u članku objavljenom u stručnom časopisu New Scientist dodaje kako taj dodatni sloj osiguranja ima prednost jer je ´nevidljiv´. Čak i pri uporabi ukradene kartice s ispravnim PIN-om, sustav će podići uzbunu.

Istraživači su razvijajući sustav isprobali dvije vrste polimerskih senzora. Jedan je mjerio pritisak kroz promjene u električnom otporu, dok je drugi pratio voltažu nastalu pritiskom na tipku. Prvi je senzor bio pouzdaniji i omogućio je istraživačima pravilno identificiranje osobe u 92,3 posto slučajeva.

Međutim, stručnjak za biometriku sveučilišta Cambridge Markus Kuhn upozorava da se pogreška od samo 0,1 posto, odnosno jedna pogrešna identifikacija u tisuću, obično smatra nepraktičnom u mnogim biometrijskim sustavima. On ipak dodaje da je ovaj sustav napredak u odnosu na dosadašnje pokušaje, jer su se sad koncentrirali samo na ritam.

White se slaže u ocjeni da se mora unaprijediti pouzdanost sustava, ali dodaje da je jednako važno testirati ga pod različitim uvjetima te utvrditi mijenja li se način unošenja PIN-a pri, na primjer, hladnom vremenu.

Pročitajte više