jelsa: akcija za obnovu izgorjele gradske knjižnica

Akcija za obnovu Gradske knjižnice i čitaonice u Jelsi, čiji je cjelokupni fundus, više od 10 tisuća knjiga, izgorio u požaru 10. studenoga ove godine, već je rezultirala prikupljanjem više od tisuću novih naslova, doznaje se od načelnika općine Jelsa Marija Gamulina.

Jučer se akciji pridružio i grad Split vrijednom donacijom - jednokratnom pomoći od 50 tisuća kuna za obnovu Općinskog doma u kojemu je bila smještena knjižnica. Prva je, pak, pomoć Jelšanima stigla s njihova otoka iz susjednoga Staroga Grada, ističe načelnik Gamulin, čija je knjižnica odmah nakon požara darovala oko 200 naslova uz najavu da će im uskoro ustupiti i dva kompleta enciklopedija i rječnika iz donacije namijenjene njihovoj, starogradskoj, knjižnici.

Solidarnost s prvom preporodnom knjižnicom i čitaonicom na dalmatinskim otocima i petoj u Dalmaciji, osnovanoj davne 1868. godine, na koju su svi Hvarani iznimno ponosni, pokazale su i druge ustanove i pojedinci. Akciju "Knjige za Jelsu" pokrenuo je i splitski dnevnik Slobodna Dalmacija u kojoj je do sada prikupljeno oko 500 knjiga. Veći su dio donirale izdavačke kuće iz Splita, Rijeke i Zagreba, nakladničke kuće te ustanove poput Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, Splitskog književnog kruga, brojni pojedinci... Akcija Slobodne Dalmacije trajat će do 22. siječnja iduće godine. Splitska Gradska knjižnica Marka Marulića, osim što će i sama donirati književna djela, uglavnom vezana uz Hvar i Jelsu, pokrenula je također akciju prikupljanja knjiga, CD- romova, audiovizualnog materijala. Na svim odjelima te knjižnice u Splitu korisnici će moći darovati knjigu i druge materijale.

Gradska knjižnica i čitaonica u Jelsi, koja je ove godine obilježavala 135. obljetnicu osnutka i širenja kulturne i nacionalne svijesti stanovnika Jelse i cijelog otoka Hvara, bila je smještena u južnom krilu prvog kata Općinskog doma, građenog 1895. godine. Vatra 10. studenoga progutala je cjelokupni fundus knjižnice i svu opremu. U kratkom razdoblju, od 15 do 18 sati, unatoč naporima vatrogasaca koji su vatru brzo uspjeli obuzdati, osim knjižnice izgorio je i općinski arhiv i vijećnica od čijeg su stilskog namještaja, unikatnog rada drvorezbara Marka Perissutija, spašene samo dvije stolice.

Pročitajte više