Jemen: Ćelija Al-Qaide planirala atentate u pet zemalja Zaljeva

NAVODNA ćelija Al Qaide, čijim se članovima, njih osam, trenutno sudi u Sanaai, planirala ja protuzapadne atentate, posebice protiv američkih interesa, u pet naftnih zemalja Zaljeva i u Jemenu, izjavio je u ponedjeljak predstavnik glavnog tužitelja u Sanaai.

Said Al-Aqal podnio je 25 dokaza, među kojima dokumente s planovima o atentatima, na novom saslušanju u sudskom procesu toj ćeliji, kojoj sudi jemenski sud specijaliziran za sigurnosne i terorističke slučajeve.

Optuženi, predvođeni Iračaninom Anwarom Al-Jilanijem, uz dva Sirijca, namjeravali su napasti "banke, restorane, liječnike u bolnicama, direktore i čelnike tvrtki te škole", kazao je Aqal pred sudom citirajući zaplijenjene dokumente.

Mete su se nalazile u "Saudijskoj Arabiji, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Kataru, Kuvajtu i Bahreinu" a atentati su trebali biti usmjereni protiv "strateških vladinih lokacija i visokih dužnosnika u Jemenu", dodao je on.

Osmero osumnjičenih optuženi su za osnivanje oružane skupine radi napada na zapadne ciljeve, falsificiranje putovnica i drugih dokumenata i posjedovanje oružja i eksploziva.



Pročitajte više