Jeruzalem: Powell sa Sharonom o palestinskim izborima

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell i izraelski premijer Ariel Sharon koji su se sastali jutros u Jeruzalemu razgovarat će o koracima koje bi Izrael trebao poduzeti kako i se olakšalo održavanje palestinskih predsjedničkih izbora predviđenih za siječanj.

U sklopu prvog posjeta Izraelu i Zapadnoj obali u posljednjih 18 mjeseci Powell bi tijekom dana s palestinskim čelnicima trebao razgovarati o načinima oživljavanja mirovnog procesa nakon smrti Jasera Arafata.

Američki promatrači smatraju da bi Powell od Izraelaca mogao tražiti povlačenje vojnih snaga iz gradova na Zapadnoj obali, a od palestinskih dužnosnika obuzdavanje militantnih skupina kako bi se izbori mogli održati u miru.

"Ovo je trenutak mogućnosti za obje strane. Pred nama je velika zadaća: pomoći palestinskom narodu da se pripremi za izbore", rekao je Powell novinarima u nedjelju prije ukrcaja u zrakoplov za Izrael.

"U razgovoru s objema stranama, potaknut ću ih da učine sve što mogu kako bi se ovi izbori održali te da bi se što većem broju Palestinaca omogućilo sudjelovanje u njima", kazao je.

Pročitajte više