Jesu li Rusi stvarno odustali od Kijeva? Analitičar za Index: Ne treba im vjerovati

Foto: Epa

RUSIJA je nakon jučerašnjih pregovora u Istanbulu najavila da će "drastično smanjiti vojne aktivnosti" oko Kijeva i Černihiva na sjeveru Ukrajine.

Radikalno se smanjuje vojna aktivnost?

Zamjenik ministra obrane Ruske Federacije, general-pukovnik Aleksandar Fomi, kazao je kako će se drastično smanjiti vojna aktivnost na kijevskom i černihivskom području. Naveo je kako je takva odluka donesena zbog "stvaranja potrebnih uvjeta za daljnje pregovore uz pripremu o neutralnosti i nenuklearnom statusu Ukrajine".

>> Veliki obrat nakon današnjih pregovora: Rusija objavila povlačenje u dijelu Ukrajine

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu nedavno je izjavio da će "specijalna vojna operacija", kako Rusi službeno nazivaju invaziju na Ukrajinu, trajati dok se ne ispune ciljevi, no istovremeno je najavio zaokret u ruskoj strategiji u Ukrajini. "Prva faza rata je dovršena. Ruska vojska se usredotočuje na primarni cilj koji se odnosi na oslobađanje Donbasa", rekao je Šojgu. 

Ukrajinci: Rusi su samo prebacili jedinice s jednog područja na drugo

Hoće li tome zaista biti tako? U izvješću koje je u 6 ujutro po lokalnom vremenu objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane stoji da su Rusi samo prebacili jedinice s jednog područja na drugo te da su formirali nove postrojbe.

>>Ukrajina tvrdi: Unatoč dogovoru s pregovora, Rusi se ne povlače

Dodaju kako na privremeno okupiranim teritorijima Zaporižja i Hersona, ruske trupe nastavljaju činiti nezakonita djela protiv lokalnog stanovništva i pljačkati kuće i stanove lokalnog stanovništva, pritvarati proukrajinske aktiviste i vladine dužnosnike u Ukrajini.

Na privremeno okupiranom teritoriju regije Luhansk, ukrajinski vojni čelnici vjeruju da okupacijske vlasti planiraju održati još jedan val mobilizacije od 1. travnja i da je moguće da će se takvi napori povećati na nedavno okupiranim područjima regije.

 

I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij sinoć je rekao da je skeptičan prema ruskom obećanju da će smanjiti vojne aktivnosti kod Kijeva i Černihiva. Naveo je da ne vidi osnovu za vjerovanje riječima predstavnika države koja se nastavlja boriti za uništenje Ukrajine.

>>VIDEO Zelenskij: Ukrajinci nisu naivan narod, vjerujemo rezultatima ne riječima

"Ukrajinci nisu naivni ljudi. Ukrajinci su već naučili tijekom 34 dana invazije i tijekom proteklih osam godina rata u Donbasu da se može vjerovati samo konkretnim rezultatima", rekao je jučer Zelenskij.

Pentagon: Rusko povlačenje izgleda kao repozicioniranje, očekujemo veliku ofenzivu

Također, američko ministarstvo obrane upozorilo je da, iako se posljednjih dana manji broj ruskih snaga udaljio od Kijeva, Rusija još uvijek može izvesti brutalne napade na taj grad.

"Vjerujemo da je ovo repozicioniranje, a ne pravo povlačenje te bismo svi trebali biti spremni na veliku ofenzivu na druga područja Ukrajine. To ne znači da je prijetnja Kijevu gotova", rekao je glasnovornik Pentagona John Kirby, javlja CNN.

"Nitko se ne bi trebao zavaravati nedavnom tvrdnjom Kremlja da će odjednom samo smanjiti vojne napade u blizini Kijeva ili bilo kakvim izvješćima da će povući sve svoje snage", rekao je Kirby.

>>Britanski obavještajci: Ruske snage trpe gubitke, povlače se zbog reorganizacije

Britansko Ministarstvo obrane navelo je kako ruske snage trpe velike gubitke pa su zato prisiljene reorganizirati svoje postrojbe, dodajući da se ruske postrojbe vraćaju u Bjelorusiju i Rusiju kako bi se opskrbile.

Najnovija analiza britanskih obavještajaca došla je nakon što je ruska vojska rekla da će sukladno jučerašnjim mirovnim pregovorima u Istanbulu drastično smanjiti vojne operacije u blizini Kijeva i Moskve.

Vidmarović: Ne treba vjerovati Rusima

Kontaktirali smo analitičara za međunarodne odnose Branimira Vidmarovića. Pitali smo ga znače li ove najave uistinu mogućnost da su Rusi odustali od Kijeva ili se tu radi o varki ruskog vodstva.

"Ne treba vjerovati Rusima dok se faktički na terenu ne pokaže da će tome biti tako. Uostalom, oni su govorili o obustavi vojnih aktivnosti, a to nije povlačenje. Još uvijek nema vjerodostojnih satelitskih snimaka koje bi potvrdile povlačenje", rekao je Vidmarović.

"Svakako, ako bi do toga i došlo, oni neće povući cijelu vojsku, ostavit će određeni kontingent za svaki slučaj. Dio bi onda ostao, dio bi se povukao. Ovo o čemu se sad govori, ne bih rekao da je riječ o smanjenju vojne prisutnosti nego o obustavi vatre", naveo je on.

Prokomentirao je američke najave kako rusko povlačenje izgleda kao repozicioniranje, odnosno kako se očekuje velika ofenziva.

"Da, ovo može biti pregrupiranje kako bi se snage preusmjerile u drugom smjeru. Na Donbasu se žestoko puca, možda im treba više ljudstva i tehnike u smjeru Donbasa", objasnio je analitičar Vidmarović.

"Očito je Putin procijenio da ne može uspostaviti kontrolu nad Kijevom"

"No ruske snage se sigurno neće odreći onih pozicija koje su zauzele pokraj Kijeva, tako da je to zasad taktiziranje. Ono dolazi u kontekstu jučerašnjih razgovora u Istanbulu koji su za sada prema mom mišljenju bili najkonstruktivniji", objasnio je.

"To sve nije dobra volja Rusije, Rusi i dalje nastupaju s pozicije snage, dok ne dobiju svoje oni vojnu prisutnost ipak neće oslabiti i neće se povući. Barem ne u potpunosti kako se govorilo", kazao je Vidmarović.

Što se tiče dosadašnjeg rata, rekao je da nemamo točnih podataka o gubicima ruske i ukrajinske strane.

"Rusija je ostvarila neke vojne ciljeve koje je htjela. Ukrajinski obrambeni kapacitet je donekle uništen, od radarskog sustava i protuzračne obrane, a po nekim navodima bojna Azov je svedena na manji broj vojnika. No s druge strane, Ukrajinci su pružili veliki otpor, jako su motivirani i dobivaju vojnu i financijsku pomoć Zapada", rekao je.

"To nije ulazilo u ruske planove. Očito je Putin procijenio da mu dugi rat neće koristiti, da ipak ne može uspostaviti kontrolu nad Kijevom i da mora pregovarati. Stoga, da rezimiramo, Ukrajina je ostvarila svoj cilj, onaj koji se nije očekivao. Pokazala je uz to da Rusija nije svemoćna i da se može oduprijeti invaziji", zaključio je Vidmarović.

Pročitajte više