Jjužni Pacifik: Oluja poharala otoke, podataka o žrtavama nema

SNAŽNA ciklonska oluja poharala je tri izolirana otoka u južnom Pacifiku, a zasad nema podataka ima li stradalih među 2000 tamošnjih stanovnika.

Fotografije Geoffa Mackleyja, prvog čovjeka koji je svojim izviđačkim zrakoplovom preletio otoke nakon prolaska ciklona Zoe čiji su vjetrovi dosezali i brzinu od 300 km/h, pokazale su strahovita razaranja. Mackley je tvrdio da niti jedna nastamba na tri spomenuta otoka nije ostala čitava. Kasnijim preletima zrakoplova australske vojske utvrđeno je da stradanja ipak nisu tako strašna, ali podataka o šteti i žrtvama još uvijek nema. Australci naime tvrde da se radi o stanovništvu naviklom na vremenske nepogode toga tipa i od istih se znaju dobro čuvati.

Olujom su bila pogođena tri otoka iz skupine Solomonskog otočja - arhipelaga koji leži istočno od Papue Nove Gvineje i 1700 kilometara sjeveroistočno od Australije. Najveći od pogođenih triju otoka, Tikopia, dug je svega pet kilometara.

Vlada Solomoskog otočja je bankrotirala i u potpunosti ovisi o stranoj pomoći. Australci su u područje uputili svoje brodovlje s humanitarnom pomoći, ali ono još nije stiglo do otočja.

Pročitajte više