Još nije vrijeme za posjet Pape SCG

PATRIJARH Srpske pravoslavne crkve Pavle izjavio je tijekom upravo završenog posjeta Moskvi da još nije vrijeme za posjet Pape Ivana Pavla Drugog Srbiji i Crnoj Gori i da on u ovom trenutku ne bi bio poželjan gost, prenosi beogradski dnevnik "Blic" od srijede.

"Papu kao državnika u SCG mogu pozvati političari, ali kao poglavara Katoličke crkve mi ga ne namjeravamo zvati. Papa nam je već poručivao preko svojih izaslanika da bi volio doći u Beograd. Iz Vatikana, međutim, nije bilo nikakvog pisma. Zbog toga smo i mi njemu preko izaslanika odgovorili da još nije vrijeme za njegov posjet. U ovom trenutku on ne bi bio poželjan gost", izjavio je poglavar Srpske pravoslavne crkve Pavle.

Govoreći o mogućnosti da državna tijela SCG pozovu papu kao državnika profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu Dimitrije Kalezić je za isti list izjavio: "Ako država SCG, odnosno njen službeni predstavnik pozove u posjet državnika Vatikana, to je druga stvar, ali (u tom slučaju) neće biti crkvenih sadržaja i atributa u protokolu".

Predsjednik Državne zajednice SCG Svetozar Marović nedavno je najavio da će papi Ivanu Pavlu Drugom uskoro uputiti poziv da posjeti SCG, što je izazvalo različite reakcije u javnosti, a ovo je prvi put da se u javnosti o tom pitanju oglasio i srpski patrijarh Pavle.

Pročitajte više