Josif Brodski: Napravljen uži izbor za skulpturu u čast pjesniku

SANKT PETERSBURGotkrio je uži izbor od 24 skulpture od kojih će jedna biti podignuta u čast pjesniku Josifu Brodskom, laureatu Nobelove nagrade za književnost, koji je izbačen iz Sovjetskog Saveza 1972.

Stručnjaci su selektirali skulpture iz više od 100 podnesaka u sklopu proslava vezanih uz obilježavanje 300. obljetnice tog ruskog grada.

Radovi iz Bangladeša, Njemačke, Italije, Nizozemske, Rusije i SAD-a prikazuju pjesnika u kafiću, kako sjedi na kovčegu, ili pored jednog od mostova u Sankt Peterburgu.

Pobjednik će biti izabran u listopadu.

Brodski, koji je umro 1996. u Sjedinjenim Državama, jedan je od mnogih progonjenih sovjetskih pjesnika. Napustio je školu u 15. godini i radio je kao nekvalificirani radnik, dvaput je bio pred sudom, neko je vrijeme bio u psihijatrijskoj ustanovi i u egzilu na dalekom sjeveru Rusije.

Protjeran je iz Sovjetskog Saveza 1972. i njegova su djela postala popularna na Zapadu, a širokoj sovjetskoj publici bila su većinom nepoznata. Godine 1987. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Osim podizanja spomenika, organizatori natječaja za najbolju skulpturu Brodskom nadaju se da će otvoriti muzej u stanu koji je njegova obitelj dijelila s drugim stanovnicima grada koji se u to vrijeme zvao Lenjingrad.

Pročitajte više