Josipović: Svima je jasno da ovakva BiH ne može opstati

"SVIMA je jasno da ovakva BiH ne može opstati. Ustavne promjene u toj zemlji moraju osigurati na BiH funkcionira na čitavom teritoriju, ali i da sva tri naroda i svaki pojedinac budu ravnopravni. Nadam se da će političari u BiH biti sposobni to provesti", rekao je u intervjuu za Blic, predsjednik Ivo Josipović.

O suradnji Srbije i Hrvatske Josipović je naglasio da postoji izvrstan zakonski okvir. "Moramo ojačati mjere otkrivanja mafijaške imovine na području drugih država i postupanje s njom. Usto, bolja povezanost obavještajnih i financijsko-obavještajnih jedinica može pojačati efikasnost obiju država u borbi s kriminalom", objašnjava Josipović.

Arbitraža model rješavanja graničnoga spora i sa Srbijom?

Josipović nije želio preuzeti zasluge za zatopljavanje odnosa između Srbije i Hrvatske. "Zatopljavanje odnosa je logičan rezultat kvalitetnih promjena u obje države. Mi koji to uobličavamo u konkretnu političku suradnju tek smo katalizatori. Ono dobro što je učinjeno ne bi bilo moguće bez partnerskog odnosa koji imam s predsjednikom Tadićem te bez suradnje naših vlada.", rekao je Josipović koji je dodao kako regionalna suradnja "nije uvjet za ulazak Hrvatske u EU, ali je zacijelo plus".

Govoreći o problemima granice između Srbije i Hrvatske, Josipović je rekao da taj problem "nije tako dramatičan poput onoga sa Slovenijom, ali ga ne treba podcijeniti". "Ako ne bude dogovora, zalažem se da se što prije krene s arbitražom ili postupkom pred Međunarodnim sudom u Haagu. Najgore je pustiti da problem izmakne kontroli", rekao je Josipović.

Otišao u Bleiburg kad ondje nije bilo crnokošuljaša

Komentirajući izostanak Srbije s regionalnih skupova na kojima sudjeluju predstavnici Kosova, Josipović je diplomatski rekao da Srbija sama bira želi li sudjelovati ili ne. "Mogu samo reći da nedostaje njeno prisustvo na regionalnim skupovima i da bih volio da regija razgovara o svojoj budućnosti u punom sastavu".

Na pitanje o odlasku u Bleiburgu, unatoč tome što se ondje i dalje pojavljuju uniforme s ustaškim znakovljem, Josipović je rekao da je otišao na Blajburško polje kad ondje nije bilo crnokošuljaša. "Sa mnom su bili antifašisti, bivši partizani, Srbi, Romi. Mislim da je cilj ostvaren: odana je počast svima koji su stradali, posebno onima koji su bili nevine žrtve i onima koji su smaknuti bez suda. Pri tome sam vrlo jasno naznačio da Hrvatska baštini antifašizam kao dio temelja svoje državnosti te da su partizani bili oni koji su se borili na pravoj strani", zaključio je Josipović.  

Pročitajte više