Jovičić: Džamonjina skulptura je "privremeno pohranjena" do sastavljanja novog postava

Skulptura Dušana Džamonje nije niti uništena, ni bačena, ni minirana, ona je privremeno pohranjena u Gliptoteci HAZU dok se ne odluči gdje će ubuduće biti, rekla je danas Nataša Jovičić, ravnateljica Spomen područja Jasenovac, ističući kako takvu odluku nisu donijeli pojedinci već niz od stotinjak ljudi koji rade na novom postavu Spomen područja.

Židovska općina Zagreb u svom je priopćenju "izrazila zgražanje" viješću da je iz novog stalnog postava izbačena Džamonjina skluptura "Jasenovačkim žrtvama" te traži da se ona vrati na mjesto na kojem je bila 37 godina.

"Obrazloženje da se reljef ne uklapa u današnji koncept postava jasenovačkog spomen područja podsjeća nas na obrazloženje gradonačelnika Zagreba u vrijeme NDH Ivana Wernera, temeljem kojega je srušena Zagrebačka sinagoga ("hram nije u skladu sa sredidbenom osnovom za uređenje grada Zagreba), stoji u priopćenju.

Ta je izjava potpuno neprimjerena i nepromišljena, to je diskvalifikacija naše ustanove, ocijenila je Jovičić, dodavši da ne vidi krajnji cilj takvih rasprava i da ne zna zašto se radi politička afera. Jovičić nije odbacila mogućnost da u konačnici skulptura ipak bude u novom postavu.

Židovska općina smatra da je o toj temi trebao raspravljati Savjet Spomen područja Jasenovac, a nakon prethodno pribavljenog mišljenja Vlade i organizacija koje brinu o očuvanju spomena na žrtve jasenovačkog logora.

U izjavama za javnost bivših članova Savjeta Spomen područja Jasenovac Slavka Goldsteina, bivšeg predsjednika, i Krešimira Piškulića, bivšeg potpredsjednika, (koje je medijima poslao Savez antifašističkih boraca i antifašista RH) ističu da takva odluka nije donesena za njihova mandata, od 2001. do ljeta 2005., te da su obaviješteni da ni novi Savjet, konstituiran u listopadu ove godine, nije to razmatrao niti o tome odlučivao.

Oni tvrde da je odluka o uklanjanju Džamonjina reljefa donesena mimo na zakonu zasnovane i dogovorene procedure te drže da je Ministarstvo kulture dužno utvrditi odgovornost za takav "nekulturni i svojevoljni postupak".

Vinko Ivić, predsjednik Hrvatskog muzejskog vijeća Ministarstva kulture rekao je da je skulptura prenesena uz suglasnost tog vijeća te da ona nigdje neće biti trajno pohranjena bez suglasnosti samoga autora.

Napisi o tome predimenzionirani su i zanemaruju sav trud stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva koji rade na novom konceptu postava, dodao je. Po njegovim riječima, novi postav, koji će zamijeniti "ideološki i stručno zastarjeli" stari koncept, trebao bi biti dovršen tijekom iduće godine.

(Hina) xag yaz

Pročitajte više