Juncker putuje u Moskvu, Rusija skeptična: "Nismo previše optimistični oko odnosa s EU"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean-Claude Juncker u lipnju će posjetiti Rusiju, izjavila je glasnogovornica Komisije, što bi moglo potaknuti rasprave oko odnosa Europske unije i Moskve.

Nekoliko europskih političara posjećivalo je Rusiju od aneksije Krima 2014.,  uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, no ovo je prvi puta da ju posjećuje netko iz političkog vrha EU-a, a sve se to događa u vrijeme u kojem se raspravlja o ukidanju ili zadržavanju sankcija protiv Rusije, pokrenutih zbog ukrajinske krize.

"Predsjednik Juncker pozvan je i prisustvovat će na peterburškom Međunarodnom ekonomskom forumu 16. lipnja", rekla je glasnogovornica, dodavši kako će tu priliku iskoristiti "kako bi ruskom vodstvu, kao i široj javnosti, prenio europsku perspektivu oko trenutnih odnosa između EU-a i Rusije".

Neki europski dužnosnici, koji ne žele odstupiti od ekonomskih sankcija, kritiziraju Junckera, no on poziva na "praktičan odnos" s Moskvom.

To se slaže i sa stajalištem nekih članica NATO-a, poput Njemačke i Francuske, koje smatraju kako je potreban dijalog kako ne bi došlo do pogoršanja odnosa s Rusijom, glavnim energetskim opskrbljivačem Europe koji se sve više ne slaže sa Zapadom.

Hoće li Junkerov posjet donijeti pomake u odnosu s Rusijom?


Kremlj je u ponedjeljak odbacio da će Junckerov posjet Moskvi dovesti do napretka u odnosima sa Zapadom.

"Ne bih htio biti previše optimističan i u svakom koraku EU-a vidjeti znakove napretka", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsjednik Putin je više puta govorio o svom i o interesu Moskve za vođenje i proširivanje ovakve vrste dijaloga".

Junckerovo putovanje događa se u vrijeme u kojem Europska unija pokušava zadržati zajedništvo u sankcijama koje propitkuju države poput Mađarske, Grčke i Italije, no na kojima inzistira SAD sve dok Moskva ne ispuni svoje obaveze iz mirovnih pregovora u Minsku.

Europski dužnosnici tvrde kako će se ekonomske sankcije nad ruskim energetskim, financijskim i obrambenim sektorima u srpnju obnoviti, a odluka će se donijeti na njihovom summitu 28. i 29. lipnja.

Glasnogovornica EU-a rekla je kako Europska komisija u potpunosti dijeli stajališta 28 država članica oko odnosa prema Rusiji.

Europski ministri vanjskih poslova u ožujku su u priopćenju ponovili kako sankcije ovise o dogovoru u Minsku i raznim prijetnjama iz Rusije, no podržali su "selektivni angažman s Rusijom", kao i "potrebu kontakta među ljudima".

Prošlog studenog Juncker je pisao Putinu predlažući bliskije trgovinske veze između Europske unije i ruski vođene Euroazijske ekonomskije unije nakon što zaživi primirje u Ukrajini. Kremlj je odbacio tu ideju.

U listopadu je Juncker izazvao kontroverze izjavom da "se ovako više ne može", te da Washington ne može Europi "naređivati" kako da se ponaša u odnosu s Rusijom.

Pročitajte više