Jurčić: Ušao sam 2002. godine u Vladu pod sličnim okolnostima, ali me Kosor nije zvala

"NE, NITKO me za sada nije zvao. S premijerkom Jadrankom Kosor razgovarao sam isključivo o tome kako se moja stručnost može iskoristi da se pomogne Podravci. O ulasku u Vladu nismo do sada razgovarali", rekao je Ljubo Jurčić za Index kojeg se sve češće spominje u kombinacijama za nasljednika Damira Polančeca.

Svašta bi se moglo dogoditi

Argument za takve priče uglavnom se očituje u tome da je Jurčevića već prije osobno premijerka Kosor obavijestila da bi htjela da upravo on bude predsjednik Nadzornog odbora Podravke, što je Jurčić i prihvatio. Štoviše Jurčić je prihvaćajući funkciju naglasio kako se neće baviti prošlim stanjem u Podravci već prihvaća postojeće.

"Za sada ne postoje politički teren za moj ulazak u Vladu, no svašta bi se moglo dogoditi sljedećih dana. Uglavnom bit će zanimljivo to gledati", rekao je Jurčić misleći na problem brodogradnje govoreći o "političkom terenu". Također Jurčić je podsjetio da je u Vladi Ivice Račana već napravio nešto vrlo slično. Tada je 2002. godine postao ministar gospodarstva u koalicijskoj vladi Ivice Račana u koju je ušao kao nestranačka osoba.

U Račanovo doba druge okolnosti

"Tada su bile jedne političke okolnosti no danas su sasvim drugačije, no neke stvari mogle bi se promijeniti", zaključio je Jurčić.

Valja naglasiti kako je Jurčić nesuđeni premijer Vlade kojeg je svojedobno nominirao SDP Zorana Milanovića u posljednje vrijeme u tihom ratu s vodstvom stranke. Član je Ekonomskog vijeća, sve ga se češće može vidjeti u prisustvu Kosor, a ulazak u Nadzorni odbor Podravke dok SDP u Saboru deklarativno traži da se iz Nadzornih odbora izbaci politika, svakako ne pridonosi smirivanju stanja.

Ne treba ni zaboraviti kako je u kolovozu na jednosatnom zatvorenom sastanku kod premijerke Kosor, Jurčić, kao predsjednik Hrvatskog društva ekonomista dogovorio suradnju s Vladom. Tada o odlasku u Banske dvore nije obavijestio središnjicu stranke na Iblerovom trgu.

Milanović ga se odrekao

Milanović je također prije nekoliko dana naglasio kako u slučaju izvanrednih izbora i pobjede na izborima SDP jedino on može biti premijer, jasno dao do znanja da se odrekao Jurčića.

Ne treba zaboraviti kako bi Kosor izborom čovjeka koji je pisao SDP-ovu ekonomsku strategiju koju SDP planira provesti, ako stranka osvoji predstojeće parlamentarne izbore, smirila javnost nakon kompromitirajuće uloge. Isto tako bio bi to javni šamar Milanoviću koji se odrekao vrsnog stručnjaka u vlastitim redovima kojeg je izuzetno cijeni pokojni predsjednika SDP-a Ivica Račan.

Za sada odbijenice

Premijerka Kosor u sljedećih dva tjedna morat će odrediti nasljednika Damira Polančeca. Većinu njegovih funkcija obavljat će Tamara Obradović Mazal, a navodno će Kosor imenovati i novog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva što je do sada obavljao Polančec.

Špekulira se kako su Ivan Miloloža, predsjednik Uprave Munje kao i Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta odbili ponudu da budu Polančecovi nasljednici, a dugo se govori kako bi Kosor u svojoj vladi htjela vidjeti nekog iz Hrvatske udruge poslodavaca. 

Pročitajte više