Jurica Malčić novi pučki pravobranitelj

BIVŠI ustavni sudac i ministar uprave Jurica Malčić novi je, treći, pučki pravobranitelj, odlučio je danas Hrvatski sabor.

Saborski zastupnici poduprli su prijedlog saborskog Odbora za izbor i imenovanja koji je Malčića za pučkog pravobranitelja predložio kad su taj prijedlog konsenzusom jučer pihvatile sve saborske stranke.

Malčić je pred zastupnicima odmah položio i prisegu te predložio, a Sabor prihvatio, da mu zamjenici budu dosadašnji zamjenici Željko Thur i Branko Tinodi, te kao novi zamjenik Dejan Palić.

Malčić je, rekavši kako snagu crpi iz autoriteta Sabora, obećao da će podsjećati Sabor da osim velikih nacionalnih tema postoje i mali pojedinci, jer je pravobraniteljeva obveza, tvrdi, upozoravati na njihove teškoće.

Hrvatski sabor potvrdio je ugovor o zajmu od 45 milijuna eura Europske investicijske banke kojim će ta banka sufinancirati gradnju posljednjih 29 kilometara autoceste Zagreb - Lipovac na 10. koridoru. Ugovoren je poček od 5,5 godina te rok otplate od 25 godina.

Sabor je prihvatio izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, kojima se visokim učilištima daje još godinu dana za preustroj dodiplomskih i poslijediplomskih studija.

Izmjenama se produljuje rok u kojem znanstveni novaci, asistenti i viši asistenti, koji su u zvanja izabrani po starom Zakonu, moraju steći doktorat.

Kao i kad se glasovalo o prijedlogu novog zakona o pravim hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, oporbeni zastupnici nisu sudjelovali ni u glasovanju o spomenutim točkama.

Pročitajte više