Juris Protecta: Visoke odvjetničke tarife ugrožavaju funkcioniranje pravosuđa

"VISOKE odvjetničke tarife ugrožavaju ljudska prava i funkcioniranje pravosuđa", ustvrdili su danas predstavnici udruge Juris Protecta nakon održanog okruglog stola.

Sadašnje tarife članovi spomenute udruge smatraju "lihvarskima" te od Vlade traže donošenje zakona kojim bi se regulirao način određivanja odvjetničkih naknada, a od Ministarstva pravosuđa traže ukidanje "monopola odvjetničke komore". Ovlasti o određivanju naknada Hrvatska je odvjetnička komora (HOK), prema njihovu mišljenju, zlorabila.

Na okrugli stol nije se odazvao nitko iz Ministarstva pravosuđa, Vlade ili Sabora, što "govori o tome koliko oni ozbiljno shvaćaju ovu problematiku", kazala je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević. Predsjednik udruge Juris Protecta Zlatko Zeljko kazao je kako su odvjetničke tarife u Hrvatskoj i do deset puta veće nego u Njemačkoj.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić složio se s idejom donošenja zakona kojim bi se regulirao način određivanja odvjetničkih naknada.

Foto:Arhiva

Pročitajte više