Juris protecta: vlada nastoji prisvojiti iseljenički novac

Predsjednik Udruge za pravnu zaštitu "Juris Protecta" Zlatko Zeljko danas je ponovno optužio Vladu da nastoji "prisvojiti" ostatak iseljeničkog novca koji je s austrijskog bankovnog računa krajem 90tih prebačen na račun HDZove Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Zeljko tvrdi da je na računu još milijun i 555 tisuća eura, te da Vlada ta sredstva želi "ubaciti" u proračun, iako je riječ o novcu iseljenika. Smatra da se HDZ nagodio s Vladom da joj prepustiti iseljenički novac, što je, po mišljenju Zeljka, "čista konfiskacija tuđe imovine".

Podsjetivši da su nedavno podnesene kaznene prijave protiv trojice bivših čelnika HDZ-ove Zaklade zbog trošenja kamata s računa, ocijenio je da hrvatsko pravosuđe ne želi procesuirati Hrvoja Šarinića koji je, tvrdi Zeljko, to omogućio.

Šarinić je bio jedan od opunomoćenika koji je mogao upravljati računom u austrijskom Villachu i za trošenje sredstava trebao je položiti račun, no on to nikada nije učinio, kazao je.

Zeljko smatra da je riječ o zlouporabi pravosuđa u političke svrhe jer se procesuiraju Ivić Pašalić, Ante Beljo i Ivan Aralica kao "ekstremisti", dok se u Šarinića ne dira jer je, kaže Zeljko, vjerojatno blizak umjerenoj struji u HDZ-u na čelu sa predsjednikom te stranke Ivom Sanaderom.

"Potvrđuje li se, možda, ovim sprega Sandera i premijera Ivice Račana", upitao se Zeljko.

(Hina) so so

Pročitajte više