Južna Koreja: Sjeverna Koreja izrađuje oružje za Rusiju. Tvornice rade punom parom

Foto: EPA

Ministar obrane Južne Koreje Shin Won-sik tvrdi da Sjeverna Koreja proizvodi oružje i streljivo za Rusiju te da tvornice rade punim kapacitetom, prenosi CNN. Shin tvrdi da se pošiljke oružja i streljiva isporučuju u Rusiju u zamjenu za hranu i druge potrepštine.

"Sjevernokorejske tvornice oružja, koje proizvode robu za druge države, rade pod 30% kapaciteta zbog nestašice sirovina i struje, dok tvornice koje proizvode oružje za Rusiju rade pod punim kapacitetom", izvijestio je Shin. Prema izvješću koje je objavilo američko Ministarstvo vanjskih poslova, Sjeverna Koreja je od rujna Rusiji isporučila 10.000 spremnika streljiva i sirovina.

Oružje dolazi u ključno vrijeme za Rusiju jer Moskva provodi ofenzive širom 1000-kilometarskog bojišta. Rusiji treba nova oprema i streljivo, jer se radi o ratu iscrpljivanja u kojem svakim danom obje strane ostaju bez streljiva.

Rusija je nedavno osvojila grad Avdijivku, koji su Ukrajinci vratili tijekom ljetne ofenzive. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Avdijivka pala jer ukrajinski vojnici nisu imali dovoljno streljiva da je brane. Zelenski je rekao da bi milijuni mogli umrijeti ako američki zakonodavci ne potvrde paket pomoći od 60 milijardi dolara, koji je predložio američki predsjednik Joe Biden.

Sjeverna Koreja od Rusije traži naprednu vojnu tehnologiju

Pošiljke streljiva iz Sjeverne Koreje za Rusiju prvi su put zabilježene netom nakon posjeta Kim Jong-una Putinu u rujnu prošle godine. Sastanak je bio znak bliskih odnosa dviju država koje su pod međunarodnom izolacijom zbog invazije na Ukrajinu i sjevernokorejskog nuklearnog projekta. Sjevernoj Koreji, koja je već godinama pod međunarodnim sankcijama, nedostaje sve, od novca i hrane do vojne tehnologije. 

Obavještajni službenici u Washingtonu sve su više zabrinuti zbog rastućeg savezništva Sjeverne Koreje i Rusije. U izvješću glavnog Pentagonovog inspektora piše da je Sjeverna Koreja od sastanka državnih čelnika Rusiji isporučila preko milijun čahura. 

Američki dužnosnici ranije su upozoravali da će Sjeverna Koreja "platiti cijenu" ako pošalje Rusiji oružje koje će ona koristiti protiv Ukrajine. Bijela kuća prošlog je mjeseca potvrdila da Rusi ispaljuju sjevernokorejske projektile na ukrajinske gradove. SAD i njeni saveznici zabrinuti su zbog tehnologije koju Sjeverna Koreja traži zauzvrat od Rusije.

Prema dvojici američkih službenika, Pjongjang traži tehnologiju koja će unaprijediti njihove satelite i nuklearne podmornice, što bi znatno moglo pojačati Sjevernu Koreju u područjima koja još nije razvila.

Pročitajte više