Južnokoreanci nakon oslobađanja u domovini mogu očekivati hladan doček

19 JUŽNOKOREJSKIH državljana, koje su Talibani u srijedu i četvrtak nakon mjesec i pol dana zatočeništva pustili na slobodu, u svojoj domovini mogli bi se suočiti s miješanim reakcijama sunarodnjaka koji će ih tijekom vikenda dočekati pri povratku iz Afganistana, javlja Reuters.

Zarobljavanje Južnokoreanaca naime u domovini je izazvalo podijeljene reakcije stanovništva od kojeg je dio palio svijeće i molio se za oslobađanje i siguran povratak taoca kući, dok je dio prosvjedovao zbog toga što su njihovi sugrađani, inače članovi kršćanske humanitarne udruge, ignorirali vladina upozorenja o opasnosti odlaska u Afganistan.

Osim što su tako ugrozili svoje živote i svojoj zemlji donijeli nevolje, nezadovoljni Južnokoreanci smatraju da su misionari humanitarci narušili ugled svoje zemlje u međunarodnoj zajednici, što južnokorejskom narodu predstavlja nedopustivo narušavanje časti zemlje i zbog čega oslobođeni sugrađani moraju "platiti cijenu".

Južna Koreja, koja inače pazi na status koji uživa u međunarodnoj zajednici, suočila se s kritikama nekih vlada zbog postizanja sporazuma s Talibanima. Neki afganistanski dužnosnici tvrde kako je južnokorejska vlada pristala na plaćanje otkupnine za oslobađanje taoca, koja je, prema tvrdnjama jednog stranog diplomate, na početku pregovora Južne Koreje i Talibana iznosila 20 milijuna dolara.

Južnokorejska vlada to nije potvrdila niti demantirala već je samo priopćeno kako je "Vlada učinila ono što je morala učiniti" da bi taoci bili oslobođeni. Nakon što je počelo oslobađanje preostalih taoca Vlada je dobila pohvale tamošnjih političkih analitičara, međutim pretpostavlja se kako je Seul u izravnim pregovorima s Talibanima možda učinio opasan presedan.

Osim spomenutih zaključaka, neki analitičari navode kako je cijela zemlja iz slučaja "naučila svoju lekciju", a otac jednog misionara najavio je čak tužbu protiv seulske crkve koja je svog člana poslala u Afganistan.

Slučaj je doveo i do trzavica u odnosima između vođa evangeličkih crkava od kojih neki razmatraju o promjeni pristupu misionarskom djelovanju, dok drugi smatraju kako ništa iz slučaja ne ukazuje na to da je misionarski rad pogrešno vođen.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više