Južnokorejski predsjednik otvoren za sastanak s Kimom, ali za to ima uvjete

Foto: FAH

DENUKLEARIZACIJA korejskoga poluotoka je "put prema miru i naš cilj", rekao je u jutros južnokorejski predsjednik Moon Jae-In, dan nakon susreta predstavnika Južne i Sjeverne Koreje.
 
"Moramo nastaviti naše napore kako bi se Olimpijske igre održale u miru", izjavio je Moon na konferenciji za novinare. "Moramo miroljubivo riješiti sjevernokorejsko nuklearno pitanje", dodao je.
 
Sjeverna Koreja najavila je u utorak da će poslati izaslanstvo na Zimske olimpijske igre koje se održavaju u veljači u Pjongčangu u Južnoj Koreji.
 
Južnokorejski predsjednik rekao je da je spreman na sastanak sa sjevernokorejskim čelnicima, ostvare li se uvjeti za to.
 
Moon: "Ne razlikujemo se u mišljenju sa Sjedinjenim Državama"
 
"U dobrim uvjetima, mogu sudjelovati na bilo kakvom summitu", rekao je Moon na drugoj konferenciji za novinare koju je održao nakon dolaska na vlast u svibnju.
 
"Ali to neće biti načelan sastanak. Da bi se održao sastanak na vrhu, moraju se stvoriti dobri uvjeti i zajamčiti neki rezultati".
 
Predsjednik lijevog centra uvijek je bio naklonjen dijalogu sa Sjevernom Korejom, razilazeći se tako s vrlo čvrstim stajalištima bivše predsjednice, konzervativke Park Geun-Hye.
 
Sjedinjene Države planiraju, međutim, oštre mjere prema Sjevernoj Koreji ističući da denuklearizacija mora biti preduvjet za bilo kakve pregovore.
 
"Ne razlikujemo se u mišljenju sa Sjedinjenim Državama", izjavio je Moon. "Sjedinjene Države u potpunosti su podupirale međukorejske razgovore i izrazile nadu da pridonose rješavanju sjevernokorejskoga nuklearnog pitanja", rekao je.

Pročitajte više