Jyllands-Posten pismom u alžirskim novinama ispričao se muslimanima

DANSKI list Jyllands-Posten se u pismu objavljenom u alžirskom tisku, posredstvom danskog veleposlanstva u Alžiru, ispričao muslimanima zbog objavljivanja za muslimanske vjernike uvredljivih karikatura proroka Muhameda.

"Ispričavamo se zbog velikog nesporazuma do kojega je dovelo objavljivanje karikatura proroka Muhameda, a koje su potaknule neprijateljske osjećaje prema Danskoj. Ni u jednome trenutku nismo bili svjesni kolika je osjetljivost muslimana koji žive u Danskoj i svih drugih pripadnika te vjere diljem svijeta u pogledu spomenutog pitanja", stoji u tekstu objavljenom u listu La Tribune, prevedenom na arapski, što ga je potpisao glavni urednik lista Jyllands-Posten, Carsten Juste.

Objavljivanje karikatura, što su ih naknadno preuzeli i neki drugi europski listovi, pokrenulo je val nezadovoljstva i ljutnje među muslimanima diljem svijeta te je uzrokovalo brojne prosvjede, od kojih su neki završili nasiljem.

U Alžiru je na poziv jedne islamističke stranke na ulice izašlo oko 3.000 muslimanskih vjernika, demonstrirajući zbog karikatura i pozivajući "na bojkotiranje" svih onih koji privlače pozornost na "sveti lik islamskog proroka".

Danski se list 30. siječnja u pismu upućenom jordanskoj agenciji "Petri" već ispričao zbog učinjenog propusta, a danski premijer Anders Fogh Rasmussen pozdravio je taj potez.

Pročitajte više