"Kad Ivo Pukanić pucne prstima, skaču sve državne institucije"

NAKON dugotrajne medijske buke u slučaju prisilne hospitalizacije Mirjane Pukanić, državne institucije i saborski odbori su se počeli baviti ovim slučajem. No, za sada državni organi kažu da nema ničeg nezakonitog u prisilnoj hospitalizaciji gospođe Pukanić, iako je i sud ustvrdio da nema razloga za njezinim zadržavanje u Vrapču.

Jedina iznimka za sada je saborski Odbor za ljudska prava pod predsjedanjem Furia Radina, koji je iza zatvorenih vrata jednoglasno ustvrdio kako su ljudska prava Mirjane Pukanić prekršena u području zdravstva i socijalne skrbi. Odbor za zdravstvo, koji vodi Andrija Hebrang je, pak, zaključio kako je sve bilo u redu osim postupanja medija, istih onih za koje je Mirjana Pukanić ustvrdila da su njeni jedini saveznici bez kojih bi vjerojatno još i danas polugola i pod utjecajem lijekova ležala u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče.

Uskoro odluka Liječničke komore o sudbini dviju liječnica

Ako se nekog i krivi u ovom slučaju, onda su to samo liječnica opće prakse Jasna Lulić, koju se tereti da je napisala uputnicu za hospitalizaciju bez pregleda pacijentice, te Dunja Tomljanović, liječnica Hitne medicinske pomoći koja je tu hospitalizaciju navodno provela u djelo. Zanimljivo je da se na odgovornost ne poziva osoba koja je navodno rukovodila akcijom, dr. Slobodanka Keleuva, ravnateljica Hitne pomoći.

Hrvatska liječnička komora o odgovornosti dviju liječnica će odlučivati 20. svibnja. No, što Mirjana Pukanić može očekivati od odluke Povjerenstva komore za stručna pitanja i što će to značiti za nepravdu koja joj je nanesena? Po riječima Nebojše Bestića, njezinog odvjetnika, Mirjana Pukanić ne može imati velika očekivanja ni od Hrvatske liječničke komore, ali ni od ostalih državnih institucija.

"Državne institucije uvijek zakažu u 'vrućim' predmetima poput ovog"

"Ja osobno ništa ne očekujem od Liječničke komore, isto kao što ništa nisam očekivao od državnih institucija, a isto sam preporučio i Mirjani Pukanić. Iz osobnog iskustva nemam povjerenja u državne institucije kad se radi o ovako vrućim predmetima. To vam je uvijek tako. Dugo se nije znalo što je sa zagrebačkom vodom, sada se ne zna što je s azbestnim česticama dolje u Vranjicu. Isto tako sada državne institucije ne rade svoj posao u ovom slučaju", rekao nam je odvjetnik Bestić.

Bestić napominje da je tragično što je Mirjana Pukanić u ovom slučaju sama, a na strani njezinog supruga Ive su sve državne institucije.

"Zanimljivo je da nitko nije reagirao na Mirjanine prijave, a kada Ivo Pukanić samo pucne prstima, odmah svi skaču i dobiva svu moguću pomoć", kaže Bestić.

Prva parnica u razvodu Pukanićevih - odvjetnici spremni za boj

No, uskoro počinje i izravni sudski sukob dvoje supružnika Pukanić, koji to više ne žele biti i pokreću brakorazvodnu parnicu. Tako je 27. svibnja već zakazana prva rasprava, a odvjetnik Ive Pukanića, Veljko Miljević, za Index je u subotu najavio da će na njihovoj strani biti i kći i teta Mirjane Pukanić. Njen odvjetnik Bestić samo kaže da su oni spremni za 27. svibnja i kako nimalo ne sumnja u ishod ovog postupka.

D.M.
Foto: S.G.F.

 

Pročitajte više