Kajin: Znao sam da će Gotovina biti uhićen kad to bude odgovaralo SAD-u i Velikoj Britaniji

VIJEST o uhićenju generala Ante Gotovine među parlamentarnim je strankama dočekana dvojako - dok jedni smatraju da je to put k rješavanju otvorenih problema, drugi ocjenjuju da je današnji dan tužan za Hrvatsku.

Potpredsjenica HSS-a Ljubica Lalić jedna je od saborskih zastupnika koju također čudi činjenica da je vijest o uhićenju generala Gotovine objavljena za vrijeme posjeta Carle del Ponte glavnom gradu Srbije i Crne Gore.

To je vrlo "čudna koincidencija." - smatra potpredsjednica HSS-a Ljubica Lalić.

"Ne smijemo zaboraviti da je s Gotovinom optužena i čitava Hrvatska zbog čega smo dužni osigurati svu potrebnu logistiku da bi obranili
dignitet samog generala i cijele Hrvatske." - istaknula je.

Da će Gotovina svoju nevinost obraniti u Haagu uvjeren je čelnik HSLS-a Ivan Čehok, koji drži da je samo bilo pitanje vremena kada će
Gotovina biti uhićen jer se nitko, kaže, ne može vječno skrivati.

Očekuje da će se sada promijeniti odnos međunarodne zajednice prema Hrvatskoj, koja je, ističe, predugo bila talac izjava glavne haške tužiteljice Carle del Ponte da se Gotovina skriva u Hrvatskoj.

Takve su izjave bile nekorektne jer se pokazalo da Gotovina nije bio u dosegu hrvatskih vlasti, rekao je.

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin rekao je kako je već nakon uhićenja Hrvoja Petrača prije nekoliko mjeseci znao da će Gotovina biti uhićen
kada to bude odgovaralo SAD-u i Velikoj Britaniji.

Činjenicu da je del Ponte potvrdu Gotovinina uhićenja dala u Beogradu Kajin vidi kao jasnu poruku srbijanskim vlastima da ako one neće
uhititi svoje haške bjegunce, to će učiniti Amerikanci i Britanci.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić ocijenila je da to što se "tek sada raspliće slučaj Gotovina" treba sagledavati kroz prizmu da mu je 1998.
onemogućen razgovor s haškim istražiteljima, te da se nije odazvao pozivima na predaju predsjednika države Stjepana Mesića.

Gotovininim uhićenjem napokon se ad acta stavlja "mračna faza u odnosima Hrvatske i Haškog suda i problemima s ljudima optuženima za ratne zločine", ocijenila je.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je da je Gotovinino uhićenje vrlo značajna vijest za Hrvatsku i prostore bivše Jugoslavije.

"Tim je činom sasvim sigurno otvoren proces završetka hvatanja preostalih haških optuženika", rekao je Pupovac.

Iz HDZ-ova Kluba novinarima je poručeno da je u njihovo ime stav o uhićenju generala Gotovine iznio premijer Sanader.

 

Pročitajte više