Kako će za 18 mjeseci izgledati maksimirski stadion?

U POGLAVARSTVU Grada Zagreba u četvrtak je održana prezentacija, kako se čini, konačne verzije budućeg maksimirskog stadiona, a do koje se došlo, kako je gradonačelnik Bandić napomenuo, nakon punih osam godina.

Bandić ovaj put nije htio raspravljati o brojkama, točnije financijama vezanima za ulaganje u studijski projekt, a kamoli samu izvedbu istoga.

"O financijama ćemo govoriti kada raspišemo natječaj, govoriti o tomu danas bilo bi neodgovorno s naše strane:" - kazao je gradonačelnik.


No, vratimo se mi stadionu. Ono o čemu se dosta raspravljalo, još od prvih glasina da je na novom stadionu neće biti, jest atletska staza. Prema novom projektu, atletske staze na novom maksimirskom stadionu zaista neće biti.

Gradonačelnik je to objasnio tvrdnjom da se na stadionu ne bi moglo napraviti sve što je bilo u planu da je u obzir uzeta i atletska staza. No, Zagrebu ostaju atletske staze na Mladosti uz Savu te atletska staza na Sveticama kao zamjenska atletska borilišta, a u koja će se, tako barem tvrdi Bandić, ulagati paralelno s projektom obnove maksimirskog stadiona.


Iako se govorkalo o tomu kako će zagrebačko gradsko poglavarstvo potpisati ugovor s njemačkom tvrtkom Alpine Project Financial and Consulting (APF)  za izradu programske studije te dovršetak izgradnje maksimirskog stadiona, a koju je APF navodno trebao u potpunosti financirati, to se nije dogodilo.

Naime, izradu programske studije izradio je Arhitektonski fakultet u Zagrebu na čelu s prof. Brankom Kinclom, pri čemu je izradu studije financiralo Gradsko poglavarstvo, u čijem je stadion vlasništvu.


Na pitanje zašto Alpine Projekt nije u konačnici bio taj koji je izradio studiju, Bandić odgovara da je to iz razloga što poglavarstvo nije željelo "da ispadne da se nekoga favorizira", ali pri tomu napominje kako je gotovo sigurno da će se Alpine Projekt prijaviti na natječaj za dodjelu koncesija.

Prema Bandićevom predviđanjima, nakon natječaja i odluke komu će koncesija biti dodijeljena, radovi bi trebali početi u proljeće iduće godine. Koncesiju će dobiti oni koji, prema mišljenju grada, budu pružili najbolje uvjete za isti.


"Optimisti kažu da će za obnovu biti potrebna godina i pol dana. Ja sam malo manje optimističan, pa predviđam 2 godine. Obnova bi trebala biti gotova 2008., a to je opet 2 godine prije Europskog prvenstva 2012., za čije se domaćinstvo kandidirala Hrvatska." - kazao je gradonačelnik, dodavši pri tomu kako će kvalifikacijska utakmica koju će Hrvatska igrati protiv Engleza 11. listopada biti posljednja velika priredba prije zatvaranja stadiona i njegove obnove.

Nakon što stadion bude zatvoren zbog obnove, zamjensko igralište, gdje će trenirati nogometaši Dinama, bit će ono na Kajzerici.


"Odlazak igrača s prostora Dinamova stadiona najmanja je i neminovna žrtva, ali dobitak je nemjerljiv." - izjavio je na pressici Ivan Posilović, šef osiguranja Dinamova stadiona.

Jedan od noviteta na stadionu je i taj da će tijekom obnove biti srušene istočna i južna tribina.

"Te tribine su rađene 60-ih godina i one ne samo da su organizacijski zastarjele, nego i konstrukcijski. Nakon potresa u Skopju 1963. godine znatno su pooštreni propisi kada je konstrukcija objekata u pitanju. Konstrukcija južne i istočne tribine danas je vrlo upitna. Te su tribine, pored svega, i neodržavane." - objasnio je autor projekta, prof. Kincl, dodavši kako je rušenje istočne i južne tribine direktna posljedica UEFA-inih propisa, te kako se to čini jednom racionalnom opcijom.

Kako je najavio prof. Kincl, na obnovljenom maksimirskom stadionu primjenjivat će se ITM sustav pokrivanja igrališta travom.


Radi se, naime, o modularnom sustavu prema kojemu se cijelo igralište podijeli na tzv. kazete (veličine 1,2m X 1,2 m, dubine cca 36 cm), u kojima se uzgaja trava. Kada dođe vrijeme da se trava promjeni, viljuškar odnosi kazete na mjesto gdje se trava dalje uzgaja. Zbog toga je naravno, potrebna još jedna površina izvan stadionskog travnjaka, a na kojemu bi se mogla uzgajati druga trava.

"Taj je sustav isproban već na nekim svjetskim stadionima, pri čemu se trava pokazala kvalitetna, a puno jeftinija. Jasno, postoji i varijanta s prirodnom travom, no do rješenja o tomu će se doći tijekom daljnjeg projektiranja." - kazao je prof. Kincl.


Osim 60-ak ugostiteljskih restorana i kioska, svakako jedan od noviteta bit će i igraonica za djecu. Izgradnja iste rezultat je također preporuke UEFA-e, jer je to ujedno i jedan od načina da se obitelji privuku da posjete stadion, pri čemu će mlađu djecu moći ostaviti zaposlenicima igraonice na čuvanje.

Stadion će također sadržavati i fitness centar koji će, osim što će služiti igračima, biti iznajmljivan i ostalima.

Parkirališni prostor predviđen je samo za prostor na prilaznoj cesti s juga, pri čemu će na tom prostoru moći parkirati samo teretna vozila, dok će za ostala vozila biti osigurana podzemna garaža. Ukupan broj parkirališnih mjesta koji se planira je 867.

Stadion će također imati i pomični krov površine 50,000 kvadratnih metara, a koji se neće sklapati i rasklapati u dva dijela, nego jednom.

"Šest godina se vrtimo kao mačak oko vrele kaše i to za vrući krumpir kojega mi je netko uvalio kada sam došao 2000. godine. Nemamo drugog izbora, konačno je došlo vrijeme da se podvuče crta i da se konačno popravi i to ruglo, a opet kultno mjesto Zagreba i Hrvatske." - zaključio je Milan Bandić.


Stadion Maksimir Zagreb:

Dužina x širina x visina: 251 x 229 x 54.65 m
Ukupna brutto površina: 195.000 četvornih metara
Površina krova: 50.000 četvornih metara

Prostori za gledatelje:

Kapacitet: 51.342
Broj sjedećih mjesta: 51.342
Mjesta za hendikepirane: 181
Mjesta u VIP boxevima: 264
Business mjesta: 1306
Mjesta za novinare: 192
Broj razina tribina: 3
Kiosci: 52
Restorani: 9
Sanitarije za gledatelje: 43
Monitori: 2
Fanshop: 2

Parking:

Ukupno mjesta: 867
Garaže: 765
Autobusi: 30
Za hendikepirane: 38

Igralište:

Nogometni teren 68 x 105 m
Travnato područje: min 71 x 108 m
Minimalna udaljenost do gledališta: 9.5 m

Komercijalni sadržaji za iznajmljivanje:

Uredski prostori 16.780 četvornih metara
Trgovački prostori 4.860 četvornih metara

Ostali sadržaji:

Fitness 1
Igraonica 1

Foto i tekst: B.S.

Pročitajte više