FinCEN Files razotkrio Deutsche Bank kao praonicu novca za kartele, oligarhe i mafiju

AFERA FinCEN Files, u sklopu koje su Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), američki portal BuzzFeed News i brojni drugi svjetski mediji otkrili tisuće tajnih dokumenata o međunarodnom pranju novca, uzdrmala je niz svjetskih banaka umiješanih u sumnjive transakcije od ukupno 2 bilijuna dolara. 

A među tim bankama jedna se posebno ističe - Deutsche Bank - na koju otpada čak 1,3 od ukupno 2 bilijuna dolara sumnjivih novčanih transakcija otkrivenih u FinCEN Filesima. To je, dakle, čak 65% ukupnih sumnjivih transakcija koje su same banke, slijedeći američki zakon, prijavile Mreži za suzbijanje financijskih zločina (FinCEN) američkog ministarstva financija u posebnim "izvještajima o sumnjivim aktivnostima" (SAR).

Američka banka JP Morgan je na dalekom drugom mjestu sa "samo" 514 milijardi dolara sumnjivih transakcija, a britanska banka Standard Chartered na trećem, sa 166 milijardi dolara transakcija. Podsjetimo, dvije milijarde dolara potencijalno kriminalnih transakcija koje su istražili BuzzFeed, ICIJ i drugi mediji predstavljaju samo sitni dio SAR-ova koji su podneseni od 1999. do 2017., naveo je Fergus Shiel iz ICIJ-a. Dokumenti koji su procurili pružaju "uvid u ono što banke znaju o golemim tokovima prljavog novca diljem svijeta", dodao je Shiel.

Naravno, sam SAR nije dokaz da se definitivno radi o ilegalnoj aktivnosti, već izraz sumnje koju državne regulatorne institucije, ali i same banke trebaju podrobnije istražiti. A u nizu slučajeva to nisu radile. 

>>Sve što trebate znati o novoj međunarodnoj aferi s bankama i prljavim novcem

Mafija, narkokarteli, financijeri terorizma i oligarsi oprali 10 milijardi dolara preko Deutsche Banka

Jedan primjer takvih ilegalnih transakcija koje je Deutsche Bank dozvolio je slučaj knjigovođe porezno-konzultantske tvrtke LA Payroll. On je navodno pronevjerio sredstva koja su mu povjerili mali američki poduzetnici, neprofitne organizacije i crkve, ukupno 141 klijent, i iskoristio ih u operaciji pranja novca koju su koristili mafijaški bosovi, financijeri terorizma i narkokarteli, u kojoj je oprano 10 milijardi dolara, pretežno iz Rusije, piše Buzzfed News

No kad je Deutsche Bank 2017. uhvaćen u ovom velikom skandalu, naprosto je za to okrivio nekoliko menadžera srednjeg ranga u podružnici u Moskvi, platio kazne od 425 milijuna dolara američkim vlastima i 163 milijuna funti britanskim vlastima i nastavio normalno poslovati.

Dapače, američki financijski regulator ju je otvoreno prozvao za "pohlepu i korupciju" u svojem izvještaju o skandalu s pranjem novca i "zrcalnom trgovinom" u Rusiji, koji se odnosio na razdoblje od 2012. do 2015. Njemačka banka je i 2015. morala platiti odštetu od 258 milijuna dolara u vansudskoj nagodbi u SAD-u zbog poslovanja s državama pod američkim sankcijama u razdoblju od 1999. do 2006., uključujući Iran, Siriju, Libiju, Sudan i Mjanmar. 

Deutsche Bank je, doduše, tada obećala velike reforme i uložila milijardu dolara u jačanje internih kontrola. Ali dokumenti FinCEN-a pokazuju da je nastavila s transakcijama prljavog novca i nakon te nagodbe 2015., kao i da su najviši menadžeri Deutsche Banka godinama znali za rupe u sustavu koje su omogućavale da kriminalci i oligarsi preko ove banke peru novac. 

Samo mjesec dana nakon što je platila kaznu u SAD-u, Deutsche Bank je, prema FinCEN Filesima, potajno radila na prebacivanju 240 milijuna dolara za tvrtku Claresholm Marketing Ltd., registriranu na Britanskim Djevičanskim Otocima i povezanu s Ihorom Kolomoiskijem, ukrajinskim milijarderom. Kolomoiskija su američki tužitelji kasnije povezali s golemim projektom pranja novca, pronevjerenog iz ukrajinske banke, koji je završio u SAD-u, što on poriče. 

Fiktivne tvrtke iz Rusije prale novce preko Deutsche Banka, unatoč brojnim upozorenjima

Štoviše, izvršni direktor Deutsche Banka Christian Sewing vodio je odjel za internu reviziju kad je tim tog odjela dao pozitivnu ocjenu moskovskoj podružnici - iako nije bila u stanju niti dati popis svih svojih klijenata, kamoli garantirati da su to zaista pravi klijenti, a ne tvrtke-paravani nepoznatih vlasnika. Između 2012. i 2015. u banci je odaslano više od stotinu internih upozorenja u vezi tvrtki koje su se naknadno našle u srcu skandala s takozvanom zrcalnom trgovinom. 

U središtu tog skandala, osim same banke, nalazila se grupa perača novca s čitavom mrežom fiktivnih tvrtki koje su koristili za tu svrhu. Kupovali bi dionice u Rusiji i prodavali ih fiktivnim europskim tvrtkama u svom vlasništvu, konvertirajući upitno stečene rublje u dolare i druge valute.

Sve je navodno počelo s ruskim klijentom nazvanim Financial Bridge, koji je 2011. već prao stotine tisuća dolara za američku kriminalnu organizaciju zvanu Krug braće, koja se bavila trgovinom drogom i ljudima. Iako su ruske vlasti te godine ukinule licencu Financial Bridgeu, Deutsche Bank je nastavio poslovati s njima čim im je licenca vraćena. A onda se 2012. jedan od osnivača tvrtke Aleksandar Perepiličnij srušio mrtav ispred svoje kuće u predgrađu Londona. Nakon toga je otkriveno da je bio povezan s multimilijunskom poreznom utajom i da je pobjegao iz Rusije nakon što je sam postao "zviždač".

I njemački program za pranje novca otkrio je "visokorizične transakcije" te tvrtke. Unatoč svemu tome, Deutsche Bank je nastavio poslovati s njom.

Grupa Kanani preko Deutsche Banka oprala 50 milijuna dolara za narkokartele i talibane

Moskovska podružnica Deutsche Banka, zahvaljujući svojoj "pohlepi i korupciji" - kako ju je američki regulator opisao - pokazala se kao idealni partner. Usto, navodno su podmitili nadzornika kako bi omogućio ove transakcije. Fiktivne tvrtke koje su prale novac bile su među najaktivnijim klijentima njemačke banke u Rusiji. 

A kako je sada otkriveno, neki od najvećih svjetskih kriminalaca koristili su Deutsche Bank za pranje svog ilegalno zarađenog novca na ovaj način, piše BuzzFeed News. Istraga iza FinCEN Filesa otkrila je, među ostalim, da je od 2013. do 2014. gotovo 50 milijuna dolara otišlo tvrtki koja je dio organizacije za pranje novca Kanani, nazvane tako prema vođi grupe, Pakistancu Altafu Kananiju. Njeni klijenti uključuju afganistanske talibane, suradnike libanonskog Hezbolaha i meksičke narkokartele, prema američkoj vladi. Kanani je 2017. osuđen u SAD-u na 68 mjeseci zatvora zbog pranja novca od trgovine drogom. 

Također, otkriveno je da je vlasnik jedne od fiktivnih tvrtki bio Vladislav "Blonde" Leontijev, kojeg američke vlasti smatraju za ruskog mafijaša umiješanog u međunarodnu trgovinu drogom na visokom nivou. On, naravno, poriče ikakvu umiješanost u kriminalne radnje. 

>>Deutsche Bank pogođen novim optužbama o pranju novca, ponovno pale dionice

A kako je sam Deutsche Bank priznao u svom posljednjem godišnjem izvještaju, američko ministarstvo pravosuđa i dalje ga istražuje zbog afere sa zrcalnom trgovinom. Banka je zbog toga već odvojila određenu svotu za eventualne buduće kazne.

U jednom povjerljivom pismu iz 2016. britanski financijski regulator prekorio je Deutsche Bank zbog toga što je bio voljan uzimati "vrlo profitabilne klijente, bez obzira na rizik od financijskog rizika". No ista agencija je u javnom priopćenju na neki način oslobodila banku krivnje, tvrdeći da je propuste napravila "zbog nemara, a ne namjere ili bezobzirnosti". Originalno planiranu kaznu od čak 1,7 milijardi funti, koju bi i banka ovog kalibra zasigurno osjetila, smanjila je na 163 milijuna.

Deutsche Bank posudio Trumpu stotine milijuna dolara unatoč njegovim bankrotima

Golemi tokovi novca iz Rusije u Ameriku preko Deutsche Banka alarmirali su i Bank of America, koja je 2016. poslala tim eksperata u londonski ured njemačke banke kako bi ispitao stvar. No jedan od direktora Deutsche Banka upao je na sastanak, prekinuo ga i potjerao američke bankare iz ureda, tvrdeći da nemaju ovlasti razgovarati s njegovim ljudima. Bank of America je nakon toga podnijela vlastiti SAR američkom ministarstvu financija oko Deutsche Banka.

Zanimljivo, Deutsche Bank je također posudio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu stotine milijuna dolara prije nego što je postao predsjednik, unatoč njegovoj dugoj i burnoj povijesti nevraćanja kredita i proglašavanja bankrota zbog kojeg nije mogao dobiti kredite u drugim bankama. Zbog toga se navodno našao i pod istragom specijalnog tužitelja Roberta Muellera, koji je istraživao rusko miješanje u američke izbore u Trumpovu korist i mogućnost da je Trumpov stožer izravno surađivao s Rusima, za što na kraju nije pronašao dovoljno dokaza. 

>>Bivši Trumpov bankar počinio samoubojstvo

A onda je krajem prošle godine bivši dužnosnik Deutsche Banka Thomas Bowers počinio samoubojstvo vješanjem u svom domu u Malibuu.

Prema pisanju LA magazina, Bowers (55) je bio voditelj američkog odjela Deutsche Banka koji je odobrio zajmove Trumpu na prijedlog Rosemary T. Vrablic, direktorice Deutsche Banka koja je postala Trumpova privatna bankarica 2010. godine. Između ostalih, Bowers je odobrio zajam Trumpu u iznosu većem od 100 milijuna dolara za kupnju golf-resorta u Miamiju, i to nakon što su Trump i Deutsche Bank imali spor oko lošeg kredita u Chicagu.

>>Deutsche Bank odbija iznijeti podatke o poslovima s Trumpom

Kažnjeni i zbog poslovanja s Epsteinom

Njemačka banka je zbog sumnjivog poslovanja s Trumpom završila i pod istragom dvaju kongresnih odbora, a američkim senatorima je ranije ove godine odbila pružiti informacije o tom poslovanju, pozivajući se na zaštitu privatnosti.

A 2018. je u sjedištu banke u Frankfurtu izvršen i pretres, nakon objave Panama Papersa, zbog sumnje na pomaganje klijentima da uspostave offshore fiktivne tvrtke preko kojih su oprali stotine milijuna eura. 

>>Policija upala u najveću njemačku banku, pala vrijednost dionica za pet posto

Deutsche Bank je u međuvremenu kažnjen i zbog poslovanja sa zloglasnim milijarderom-pedofilom Jeffreyjem Epsteinom, koji se lani ubio u zatvoru u New Yorku dok je čekao suđenje za seksualno iskorištavanje i podvođenje maloljetnica. Zbog poslovanja s Epsteinom i još dvije banke povezane s pranjem novca, njemačka banka je tada morala regulatorima u New Yorku platiti kaznu od 150 milijuna dolara. 

"Mi smo sada drukčija banka", rekao je glasnogovornik Deutsche Banka u odgovoru Buzzfeed Newsu i dodao da je banka priznala "prošle slabosti" i "naučila iz svojih grešaka". Aktualni direktor Sewing, tvrdi glasnogovornik banke, nije bio osobno uključen u reviziju moskovskog ureda, a kasnije je navodno pregledao tu reviziju iz 2014. i utvrdio da je bila neadekvatna.

Međutim, financijska tržišta ne misle tako, moglo bi se reći. Dionice Deutsche Banka pale su nakon otkrića FinCEN Filesa gotovo 9%, prema financijskom sustavu Xetra. 

Pročitajte više