KAKO POSTATI MILIJUNAŠ

Kako najjednostavnije ulagati u američke dionice

Foto: Index, 123rf

U PRETHODNOM tekstu bavili smo se povijesnim prinosima pojedinih vrsta ulaganja iz kojeg se može zaključiti da je za ulagače s duljim horizontom, od pet i više godina, optimalno ulaganje u dionice.

Mnogi ulagači odlučuju se na ulaganje u široko diverzificirani indeks 500 najvećih američkih dionica - u svijetu poznat kao S&P 500. Ovdje ćemo vidjeti kako to najlakše i najjeftinije napraviti iz Hrvatske.

Što su ETF-ovi

Za početak, što su zapravo ETF-ovi?

ETF (engl. Exchange Traded Fund) je zapravo fond čije udjele kupujemo na burzama kao što kupujemo i dionice. Ono zbog čega su bolji od fondova je prvenstveno to što se ne naplaćuje naknada za ulazak ili izlazak iz ETF-a (osim brokerske provizije na kupnju), naknada za upravljanje koja je u prosjeku znatno niža nego što je u "pravim" fondovima te velika likvidnost i jednostavnost transakcije. Većina fondova u Hrvatskoj ima ulaznu i izlaznu naknadu te naknadu za upravljanje koja je rijetko kada ispod 2% godišnje, dok ETF-ovi imaju samo naknadu za upravljanje koja je nerijetko oko 0,1% tako da već u startu na ulaganje od, primjerice, 10 godina ostvarujete 20% veći prinos ulažući u ETF u odnosu na fond.

Prvi ETF je nastao početkom 1990-ih, ali zbog popularnosti i prednosti koje ima u odnosu na fondove, količina novca uložena u ETF-ove, kao i njihov broj, snažno je rasla te danas imamo tisuće aktivnih ETF-ova. Postoji mnoštvo ETF-ova koji repliciraju cijenu nekog dioničkog indeksa (npr. S&P 500), cijenu dionica kompanija iz određenog sektora (npr. ETF rudarskog sektora, tehnološkog, naftnog) ali i ETF-ova koji repliciraju cijenu nafte, plemenitih metala (grupe ili pojedinačnog metala, npr. zlata), kave, šećera i drugih investicijskih klasa.

Osim ETF-ova koji repliciraju cijenu, postoje i aktivno vođeni ETF-ovi koji pokušavaju (ali većinom ne uspiju pa ih ne preporučujem) ostvariti svojim ulagateljima i viši prinos od indeksa, ali i ETF-ovi koji nude ulaganje uz određenu polugu (odnosno višestruko brži rast, ali i pad od cijene one investicijske klase koju replicira) te oni čija cijena raste kada cijena investicijske klase koju prati - pada, što znači da zarađujete novac na padu cijene te investicijske klase.

Ova posljednja grupa ETF-ova je nešto složeniji financijski instrument pa bih preporučio svima da je izbjegavaju jer iako je privlačna kada razmišljate o dobitku, jako brzo se novac može izgubiti kada stvari pođu po zlu te je ulaganje u taj tip ETF-a više spekulacija nego dugoročno investiranje.

Bitni kriteriji za odabir fonda

Što se repliciranja američkog dioničkog indeksa S&P 500 tiče, mnoštvo je ETF-ova među kojima možemo birati. Budući da svi imaju nisku naknadu i repliciraju indeks, ono na što se trebamo fokusirati je što rade s dividendom (isplaćuju li je ili reinvestiraju) i gdje je sjedište ETF-a s obzirom na to da nam je Ministarstvo financija prije nekoliko godina uvelo porez na dividendu i kapitalnu dobit ukoliko prodate s dobiti udio u fondu/ETF-u/dionice u roku kraćem od dvije godine od kupnje. S obzirom na to da sa zemljama EU-a imamo ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, možda je najbolja varijanta tražiti ETF-ove sa sjedištem u EU. U svakom slučaju, najpoznatiji i najveći ETF koji replicira S&P 500, nosi oznaku VOO na burzama i osnivač mu je jedna od najvećih investicijskih kompanija Vanguard.

Kada odaberemo ETF koji nam odgovara, sljedeće što moramo napraviti je odlučiti preko koje banke koja nudi brokerske usluge ili brokerske kuće kupiti udio u njemu.

Danas u Hrvatskoj imamo nekoliko većih banaka ili brokerskih kuća koje nude navedene usluge. Možete birati i koja valuta će vam na brokerskom računu biti "osnovna", odnosno u koju će se vršiti konverzija kod transakcija i kupnji - budući da preko brokerskih društava i banaka možete ulagati u financijske instrumente diljem svijeta u različitim valutama. Možda imate prihod u nekoj devizi ili ste odlučili kupovati ETF-ove samo, primjerice, na Njemačkoj burzi u eurima te je logično da ćete onda odabrati eure kako biste imali što manje konverzija, a time i troškova.

Paziti na troškove brokera

Ono na što treba gledati pri odabiru brokera su, naravno, troškovi povezani s njihovim uslugama. Brokerska društva većinom imaju manje naknade od banaka koje nude iste usluge, ali većina banaka će vam zato omogućiti besplatnu transakciju novca s vašeg računa na njihov brokerski račun, dok recimo za transakciju deviza iz banke na neko drugo brokersko društvo, banka naplaćuje naknadu, i to nerijetko velik iznos. Sve troškove treba uzeti u obzir pri donošenju odluke o tome preko koga ulagati novac.

Nakon odabira i pristupa usluzi, možete sami unositi naloge i vršiti kupnju (npr. za kupnju gore spomenutog ETF-a kompanije Vanguard samo utipkate VOO, odaberete količinu i dovršite kupnju), ali u slučaju da vam je to u početku komplicirano ili nejasno, uvijek možete nalog zadati telefonski, mailom ili osobno svom brokeru pa će on u vaše ime sve obaviti, a vi na svom računu možete pratiti sve promjene i vrijednost portfelja.

*Autor teksta završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Profesionalno se bavi internetskim oglašavanjem, a hobi mu je proučavanje financijskih tržišta i piše blog o toj tematici.

**Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala. Tekst nije poziv na kupnju ili prodaju vrijednosnih papira, a za profesionalni savjet o ulaganjima obratite se ovlaštenim financijskim savjetnicima.

 

Pročitajte više