Kako spasiti baranjskog jelena od velikog metilja?

PREDSTAVNICI Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, uprava za veterinarstvo i lovstvo, Hrvatskoga veterinarskog instituta, Veterinarskog fakulteta i Hrvatskih šuma dogovorili su se danas na sastanku u Zagrebu da se Vladi predloži osnivanje povjerenstva za spas baranjskog jelena.

Po riječima pomoćnika ministra poljoprivrede za veterinarstvo mr. Davorina Lukmana dogovoreno je da ´predložimo članove povjerenstva za spas baranjskog i svih jelena u Hrvatskoj gdje se pojavi bolest velikog metilja, a da ga ´Vlada imenuje ako prihvati da se ta pojava digne na najvišu državnu razinu´. Razloga za to ima jer je ugrožena jelenska divljač od nacionalne važnosti, kazao je za Hinu Lukman.

Velikim metiljem ugroženo je oko 90 posto jelenske divljači u Baranji, među kojima oko 20 posto bez izgleda za izlječenjem. Mr. Pavle Vratarić, upravitelj Hrvatskih šuma osječke Uprave šuma koje gospodare tikveškim lovištem s matičnim stadom 1600 jelenske i 300 srneće divljači, te 1000 svinja, kaže kako lovnozakupci ostalih baranjskih lovišta također žele da što prije počne liječenje divljači.

Dodao je kako su u ovotjednu obilasku tikveškog lovišta radi procjene stanja divljači naišli na uginula jelena. Kad su ga veterinari ´otvorili da bi uzeli uzorak za analizu, vidjelo se da je cijela jetra zaražena velikim metiljem´. Izvor zaraze je barski puž.

Pročitajte više