Kakva domovina, takav spomenik

Foto: Pixsell/Patrik Macek

U ZAGREBU, između dvorane Lisinski i gradske uprave te nasuprot spomenika Franji Tuđmanu, počela je gradnja Spomenika domovini. Na svečanosti povodom početka radova bili su premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković te višestruki USKOK-ov optuženik i dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, uz još neke manje važne aktere hrvatske političke scene.

Još jedan patetični spomenik nakon lažnog Oltara domovine

"Zagreb će dobiti spomenik, usudio bih se reći, spomenik za cijelu povijest, mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji i stradanjima", opisao je svoje viđenje spomenika zagrebački gradonačelnik. Tako će Zagreb i Hrvatska dobiti još jedan patetični spomenik. Prvi je, naravno, lažni Oltar domovine na Medvedgradu koji je smislio Franjo Tuđman, a izveo kipar Kuzma Kovačić, autor i neopisivo ružnog spomenika Tuđmana, koji će gledati u budući Spomenik domovini. 

Sama utvrda Medvedgrad gdje je smješten Oltar domovine nema nikakve veze s povijesnom Hrvatskom osim što se slučajno nalazi na njenom teritoriju. No ima veze s modernom Hrvatskom i to vrlo znakovite i neugodne. Naime grofovi Celjski, koji su dugo bili vlasnici Medvedgrada, svoje su škrinje često punili pljačkaškim plijenom okolnih sela, pogotovo Šestina, a znali su se u pljačku zaletjeti i do Gradeca.

Iako je Franji Tuđmanu za oko zapeo kao jedini srednjovjekovni burg u blizini Zagreba koji bi poslužio kao scena za polaganje vijenaca i paljenje svijeća, simbolika pljačkaškog i nasilnog Medvedgrada izvrsno korelira s njegovom i vladavinom HDZ-a u Hrvatskoj. 

Lopovski identitet i stradanje pod korumpiranim političarima

No vratimo se novom spomeniku koji, će prema troškovniku, stajati 35 milijuna kuna. Na polaganju kamena temeljca bili su, kako smo već rekli, višestruki USKOK-ov optuženik i jedan od simbola korupcije bez sudskog pravorijeka gradonačelnik Milan Bandić i uz njega čelnik jedine stranke osuđene za korupciju predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je prije nepuna dva mjeseca morao potjerati rukovet svojih ministara umočenih u ozbiljne korupcijske afere.

Nevjerojatno precizno, iako nenamjerno, pogođena simbolika u kojoj svatko može prepoznati Hrvatsku. Zbog toga je Milan Bandić u pravu kada kaže da će taj spomenik biti mjesto hrvatskog identiteta – lopovskog, temeljenog na patnji i stradanjima – hrvatskih građana koji uporno i bezumno biraju korumpirane političare na svoju sliku i priliku.

Domovina ne može biti vedra i nasmijana

Milan Bandić tako je izrekao bolnu istinu o Hrvatskoj iako mu to nije bila namjera. On se poslužio tipičnim nacionalističkim razmišljanjem i govorom u kojem nema mjesta za vedru, sretnu ili bezbrižnu domovinu. Nacionalistička domovina uvijek je izmučena, patnička, smrtno ozbiljna, puna razasutih kostiju. Nipošto to ne može biti nasmijana domovina jer kada bi takva bila, onda korumpirani političari zagrnuti zastavom ne bi mogli patetikom utuvljivati narodu u glavu da mu je zapravo jako dobro jer "pogledajte kako je loše bilo onima prije vas". 

Tko osim kuma može graditi Spomenik domovini?

Tu se simbolika Spomenika domovini ne završava. U projekt, pogrešno je reći vrijedan, a ispravnije bi bilo da će biti plaćen 35 milijuna naših kuna, bit će ugrađena golema količina materijala koji se u Hrvatskoj ne proizvodi. Posebne opeke uvest će se iz Češke, baš kao i specijalni polimeri iz Nizozemske te će kao takvi biti stalni podsjetnik na propast hrvatske industrije koja danas nije sposobna proizvesti ni materijale za spomenik samoj sebi.

Uz to trajno će podsjećati i na siromaštvo duha koje u svojoj okolini nije sposobno pronaći materijale od kojih bi načinio spomenik toj istoj okolini, nego mora posegnuti što dalje i, po mogućnosti, što skuplje. 

Na koncu, posao izgradnje spomenika dobila je tvrtka Tigra. Njen vlasnik Milan Penava i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić su kumovi koji se često upuštaju u zajedničke građevinske pothvate od kojih su najpoznatiji zahod plaćen, ne i vrijedan, milijun i pol kuna te ZET-ova kućica plaćena 5000 eura po kvadratu, odnosno ukupno tri milijuna kuna. Nije naodmet spomenuti da je Spomenik domovini prvotno bio procijenjen na 21 milijun kuna, ali da je ponovljenim natječajem cijena narasla na 35 milijuna kuna, kako i priliči domovini u čvrstom zagrljaju kumova. 

Svi trebaju znati kakva je Hrvatska

"Svrha spomenika je predstavljanje naše povijesti s kojom se svi trebaju upoznati i ponositi", rekao je USKOK-ov optuženik i zagrebački gradonačelnik pa položio vremensku kapsulu u temelje spomenika. I potpuno je u pravu.

Svi se trebaju upoznati s tri desetljeća korupcije, pljačke, nacionalističke patetike i domoljubnog kiča. Što se ponosa tiče, nismo baš sigurni da se itko time treba ponositi.

Pročitajte više