Kalmeta o nesreći: Sve ukazuje na to da je vlak naletio na odron kamenja



DIO PRUGE u Zalesinu na kojem se dogodila nesreća u kojoj je poginuo strojovođa pregledan je istog tog dana u 14 sati, tvrde iz Hrvatskih željeznica. Zlatko Rogožar, predsjednik HŽ Holdinga, na pressici je kazao da se godišnje za održavanje pruga izdvaja 125 milijuna kuna, te dodatnih 110 milijuna kuna za održavanje materijala.

Iz HŽ-a tvrde da se kao uzrok nesreće vodi odron kamenja, kakvi su na prugama relativno česti.

Podsjećamo, teretni vlak vozi se iz Zagreba prema Rijeci, te je na ulazu u tunel Kupjak naletio na odron kamenja. Vlak se zabio u odron, te je lokomotiva zajedno sa 17 vagona iskočila s tračnica. Vlak se nastavio kretati i zaustavio se oko 100 metara od ulaska u tunel. Od siline udara strojovođa Damir Domitrović je ispao iz lokomotive i poginuo. Njegov 22-godišnji pomoćnik Mario Ostojić iz Vinkovaca teško je ozlijeđen i hospitaliziran je u KBC-u Rijeka.

Danas je na pruzi započelo uklanjanje kompozicije vlaka. Iz HŽ-a očekuju da će pruga već tijekom noći ili sutra ujutro biti osposobljena za promet. No, vlakovi će po njoj opet voziti tek nakon što se provedu sve potrebne sigurnosne mjere. Dosad je s pruge uklonjeno 13 vagona.

Kalmeta: Nakon nesreća je napravljeno sve što je zakonom predviđeno

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta kazao je danas kako sve činjenice pokazuju da je uzrok nesreća odron kamenja na koje je naletio teretni vlak. Dodao je kako je nakon nesreće napravljeno sve što je zakonom predviđeno te da je odmah osnovano povjerenstvo, a da je MUP obavio očevid.

Pročitajte više