Kamerunski učenici oteti pa oslobođeni. Krivci su i dalje nepoznati

Screenshot: CGTN

DUŽNOSNICI su potvrdili kako su oteti učenici u sjeverozapadnoj regiji u Kamerunu - oslobođeni.

Naime, 79 učenika i još troje ljudi oteto je u nedjelju u glavnom gradu regije, Bamendi.

Ravnatelj škole, vozač i učitelj još uvijek su u zatočeništvu, piše BBC. Vlada i separatisti u regiji engleskog govornog područja optužuju jedni druge za otmicu.

Pojavila se i snimka koja prikazuje neke od učenika i koja je ubrzo postala viralna i izazvala bijes na društvenim mrežama.

Okolnosti oslobađanja učenika zasad su nejasne, a vlasti tvrde kako su bili podvrgnuti ispitivanju prije no što su se vratili svojim obiteljima.

Kako su oslobođeni?

Prema riječima predstavnika Prezbiterijanske crkve u Kamerunu, učenici su bili smješteni u jednoj od crkvenih zgrada u gradu Bafutu, koji je oko 24 kilometra udaljen od Bamende.

Crkva je također otkrila kako je otmica u nedjelju već drugi slučaj otetih učenika iste škole, u manje od tjedan dana.

U incidentu koji se dogodio 31. listopada 11 dječaka je oteto i oslobođeno. No, i dalje se ne zna odgovor na jedno ključno pitanje - tko su otmičari?

Ministar Issa Bakary za agenciju AFP izjavio je kako su učenici oslobođeni. Daljnje informacije nije davao.

Svećenik koji je vodio pregovore s otmičarima također je potvrdio oslobođenje učenika. Potvrdio je i kako su ravnatelj škole, vozač i učitelj još uvijek u rukama otmičara, javlja Reuters.

Djecu je tražila i vojska.

Tko su otmičari?

Vlasti u Kamerunu za otmicu su okrivile separatiste koji žele zatvoriti škole na engleskom govornom području te stvoriti neovisnu državu imena Ambazonia.

Ipak, spomenuti video otkriva kako osoba koja je snimila videozapis nije tečna u engleskom, a čini se kako se čuo i francuski jezik.

Što se događa u dijelovima Kameruna engleskog govornog područja?

Govornici engleskog u Kamerunu već dugo vremena se žale na diskriminaciju.

Tvrde kako su isključeni iz poslova u državnoj službi i da se dokumenti objavljuju samo na francuskom jeziku iako je i engleski službeni jezik.

Pročitajte više