Kanađani zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku

KANADSKI Otawa Buisiness Journal posvetio je članak Hrvatskoj, koju vide kao potencijalnu zemlju za kanadska ulaganja jer ima brzu ekonomsku tranziciju.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić početkom veljače posjetit će kanadske gradove Toronto, Ottawu i Montreal gdje živi oko 100  tisuća Hrvata.

Kako piše list, Bandićeva želja je povezati veliku hrvatsku zajednicu, te razgovarati o zagrebačkoj strategiji razvoja, ulaganja u grad, restrukturiranju i privatizaciji.

Zagreb bi trebao biti u interesu kanadskim biznismenima jer je udaljen svega par stati od velikih gradova poput Beča i Budimpešte, navodi Ottawa Buisness.

Dok Zapadna Europa ima razvijeno tržište, Istočna Europa ima rapidnu tranziciju. Ova tržišta trebala bi interesirati Kanadu, navodi se u članku.

Posebna pozornost se pridaje hrvatskom turizmu, koji je 2004. godine bio najposjećenija destinacija francuskih turista, te žje prema Lonely Planetu 2005. godine proglašena kao najpoželjnija destinacija na svijetu.

Primjera radi, oko 128 tisuća Amerikanaca posjetilo je našu zemlju, što je rast od 39 posto u odnosu na prethodnu godinu, a svi pokazatelji ukazuju na to kako će 2006. godine i dalje rasti.

Osim turizma, Hrvatska sudjeluje u međunarodnoj ekonomiji, te je članica NATO-ovog Partnerstva za mir, WTO-a, CEFT-e, a nedavno je primila i pozivnicu za članstvo u NATO-u, što ukazuje na to da zadovoljava sve političke, obrambene i vojne kriterije.

Hrvatska, kao i ostale zemlje Istočne Europe, želi dovesti strane investitore, kojima nude ista prava, obveze i legalni status  kao i domaćim investitorima, navodi list.

Autorica članka, Vesna Knežević, analitičarka politike Istočne Europe, specijalizirana za zemlje bivše Jugoslavije, poziva kanadske biznismene da ne propuste priliku investirati u dinamično tržište, kao što je ono hrvatsko.

S.H.

Pročitajte više