Kanarski otoci: Zbog vježbi NATO-a uginula tri kita

UGINUĆE triju kitova čija su trupla pronađena na obalama Kanarskih otoka stručnjaci pripisuju nedavnim NATO-ovim pomorskim vježbama održanima u srpnju pred obalama Maroka, izvijestili su u ponedjeljak službeni izvori.

Vrsta kljunatih kitova koji su se ondje nasukali podsjećaju na delfine, a mogu narasti i do šest metara duljine, obrazložili su stručnjaci. Autopsija koju su obavili na truplima pokazala je da su zvučni signali NATO-ovih ratnih brodova oštetili njihov prirodni sonarni sustav koji im služi za orijentaciju te neke unutarnje organe zbog čega su se kitovi nasukali.

Španjolski ministar pravosuđa Juan Fernando Lopez Aguilar izjavio je kako je moguće da je do uginuća kitova došlo upravo za vrijeme pomorskih vježbi održanih od 11. do 16. srpnja, no istaknuo je da su prethodno bile poduzete sve mjere da se spriječi bilo kakva ekološka katastrofa.

U istome je području 2002. uginulo 14 kitova. Znanstvenici su i tada objasnili da je njihova smrt posljedica pomorskih vježbi španjolske mornarice održanih ondje.

Pročitajte više