Kapetan "Mirne" odbio prebaciti brod u indonezijsku vojnu luku

HRVATSKO veleposlanstvo u Džakarti uputilo je snažan prosvjed indonezijskom ministarstvu vanjskih poslova zbog zahtjeva indonezijske mornarice da se hrvatski brod "Mirna", zaplijenjen u luci Tanjung Perak, premjesti iz gradske luke u mornaričku bazu u Surabayi.

Kako je priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova, zahtjev je upućen kapetanu hrvatskoga broda "Mirna" u vlasništvu Lošinjske plovidbe, a kapetan je to odbio učiniti jer ne postoji nikakav razlog za premještanje broda iz gradske luke u mornaričku bazu.

Brod je, napominje se u prosvjedu hrvatskog veleposlanstva, već skoro 12 mjeseci usidren u surabajskoj luci Tanjung Perak. Premještanje broda iz gradske luke samo bi značilo njegovo udaljavanje od očiju javnosti i medija te moguću prijetnju sigurnosti i životima posade.

Riječ je o brodu koji od kolovoza 2004. godine vodi pravnu bitku s indonezijskim vlastima, koje ga optužuju za neodgovarajuće putne dokumente.

Veleposlanstvo je od Ministarstva vanjskih poslova Indonezije zatražilo da se zajamči siguran prelazak posade s broda na kopno u zdravstvene i privatne svrhe te da se omogući neometan dolazak na brod službenicima veleposlanstva, kao i opskrba posade hranom i vodom.

U veleposlanstvu se naglašava, kako je još u studenome 2004. indonezijska mornarica s broda iskrcala teret i smjestila ga u vojno skladište. Stoga ne postoji nikakva opasnost od oštećenja ili gubitka dokaznog materijala na brodu.

Foto: FAH

Pročitajte više