Kaptol se oglasio o optužbama da je svećenik pokušao silovati dizajnera

Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

INDEX se obratio Tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije u vezi s optužbama Marina Sovara, zagrebačkog dizajnera i predavača na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, koji tvrdi da ga je prije 13 godina pokušao silovati visokopozicionirani kaptolski svećenik.

>> Zagrebački dizajner: Moćni kaptolski svećenik pokušao me silovati

Sovar je sve to prijavio i nadležnim strukturama Katoličke crkve, koje su pokrenule postupak po kanonskom pravu, a na Kaptolu je jučer svjedočio i Sovar.

Pitali smo Kaptol koliko će trajati postupak, kakvu kaznu može očekivati optuženi ako bude osuđen, te ih zamolili da nam potvrde ime osumnjičenog svećenika.

Nadbiskupija o teškim optužbama: "Svaka osoba ima pravo na dobar glas i zaštitu intimiteta"

Dobili smo od njih sljedeći odgovor, koji prenosimo u cijelosti:

''Zagrebačka nadbiskupija, iako poštujući interes javnosti, ne može s obzirom na pravo svake osobe na dobar glas i pravo na zaštitu vlastitog intimiteta, osobito zaštite prava na poštivanje osobnog života i drugih inih prava sudionika, kao i tajnosti samog eventualno pokrenutog postupka, komentirati bilo koje postupanje koje je na crkveno-pravnome području u tijeku.

Načelno se može potvrditi da u svim slučajevima u kojima je zaprimljena vjerojatna obavijest o počinjenju kažnjivog djela na kanonskom području, mjerodavna crkvena vlast odgovorno i savjesno pristupa utvrđivanju svih činjenica, okolnosti i odgovornosti te posljedično donosi odluku o pokretanju kanonskog postupka za proglašenje ili izricanje crkvenih kazni.

"Postoji moralna, a nekad i zakonska obveza prijavljivanja kaznenog djela"
 
Što se tiče civilnog kaznenopravnog područja, ističemo da ukoliko postoji osnovana sumnja da su u nečijem postupanju, bez obzira o kome se radi, ostvarena obilježja kaznenog djela, postoji moralna, a u određenim slučajevima i zakonska, obveza prijavljivanja počinjenog kažnjivog djela.

Isto tako, svakoj žrtvi kaznenih djela zajamčena su sva prava u prethodnom i kaznenom postupku i crkveno pravo u tome upućuje na poštivanje svih civilnih zakona, osobito s obzirom na prijavljivanje kažnjivog djela od strane žrtve'', odgovorili su iz Zagrebačke nadbiskupije za Index.

Pročitajte više