kardinal bozanić predvodio božićnu misu u zagrebačkoj katedrali

Zagrebački kardinal nadbiskup Josip Bozanić predvodio je danas božićnu misu u zagrebačkoj katedrali naglasivši kako misli "na sve siromašne, na sve koji su bez doma, hrane, bez ljubavi svojih najbližih, one koji su bolesni i traže smisao života, koji ne znaju potražiti sigurnost i zaštitu i koji se boje budućnosti".

U današnjoj propovijedi kardinal je posebno istaknuo da se osvrnemo na "sve veći broj onih među nama koji žive u nevoljama, siromaštvu, patnji koje pogađaju pojedince, obitelji, skupine ne samo u ovom gradu nego i u cijeloj državi". "Mislim prije svega na obitelji čije su majke i nedjeljom i blagdanima prisiljene raditi, na očeve koji nemaju stalno zaposlenje i na mlade koji očekuju posao", rekao je Bozanić.

Kardinal je kazao kako je Betlehem izvor mira i spasenja, ali se unatoč tome pokazuje danas u posve drukčijem svjetlu: "grad je to u kojem vlada mržnja, nasilje i rat". Betlehem je tako postao grad simbol svih ranjenih i izmučenih mjesta na Zemlji, simbolom svega što prijeti i uništava mir, poručio je zagrebački nadbiskup. Pozvao je na molitvu za mir u svijetu jer "nije dostatno samo govoriti o miru i nije dovoljno osuđivati beskorisnost i ludost ratova kao puta rješavanja sukoba među narodima".

Pozivajući na proslavu Božića kazao je da se danas sjetimo i "mnoštva slabih i obespravljenih, onih koji trpe zbog nepravde, nasilja, nesretnih i tjeskobnih, odbačenih i očajnih, ravnodušnih i otuđenih, čak i oni koji su u neprijateljstvu s Bogom i s njegovom ljubavlju".

"U klanjanju rođenom Isusu pronalazimo najdublju izvornu i nepobitnu činjenicu o kršćanskom Božiću te moramo svjesno i odlučno sačuvati istinu o tom blagdanu ako nam je stalo da tu istinu prihvate i žive i drugi oko nas te da značenje Božića nikada ne potamni ili se iskrivi sekulariziranim shvaćanjem", rekao je.

Kardinal je također poručio kako se sin Božji svojim rođenjem solidarizirao s čovjekom, rekavši kako su poštovanje, obrana i promicanje svakog čovjeka neophodan put za susret s Isusom Kristom.

U misnom slavlju sudjelovali su i pomoćni biskupi zagrebački Josip Mrzljak i Vlado Košić te tridesetak svećenika.

Nazočni su bili i predsjednik Republike Stjepan Mesić sa suprugom, ministar kulture Božo Biškupić te drugi dužnosnici.

(Hina) ta ln

Pročitajte više