Kardinal Bozanić predvodio uskrsnu misu u zagrebačkoj katedrali

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je danas u zagrebačkoj katedrali svečano euharistijsko slavlje Nedjelje Kristova uskrsnuća, najznačajnijeg i najstarijeg kršćanskog blagdana.

Uz čestitke za Uskrs kardinal Bozanić je poželio da vjernici budu nositelji uskrsne radosti, dobrote, zajedništva i mira. Poželio je mir svim stanovnicima grada Zagreba posebno onima koji trpe, siromašnima, zatvorenicima, odbačenima, prognanima i svima onima koji očekuju milosrđe.

Čestitao je Uskrs svim vjernicima Crkve zagrebačke i cijele Crkve u hrvatskom narodu u domovini i inozemstvu te, kako je rekao, na osobit način, svim vjernicima kršćanskih crkava, istaknuvši da je danas Uskrs velike ekumene.

"Neka i današnji blagdan ojača zajedništvo među Kristovim učenicima", poručio je zagrebački nadbiskup. Za sve je Isus umro na križu i uskrsnuo osiguravajući tako život koji ne prestaje, rekao je u propovijedi zagrebački nadbiskup.

"Neka uskrsna radost ispuni naše kršćanske zajednice i učini ih privlačnima i dostojnima pažnje mjestima u kojima će svatko kušati ljepotu života utemeljenu na uskrsnoj radosti."

Kardinal se posebno osvrnuo na one koji su danas u zemljama kušanim siromaštvom i glađu, nepravdama i ugnjetavanjima, mržnjom i nasiljem, terorizmom i ratovima. Pozvao je na molitvu za mir u svijetu kako bi ondje gdje vlada nepovjerenje, mržnja i smrt zasjalo svjetlo prave nade.

"Uskrsli podržava svojom milošću tvorce mira i pravde, sve one koji nadvladavaju govor oružja", kazao je nadbiskup Bozanić.

"Danas se osobito trebamo čuvati lažnih sloboda koje se uvijek iznova pojavljuju kroz povijest, a sve vode k ropstvu i propasti čovjeka. Slučaj je to moralne razuzdanosti koju uzdiže prevladavajuća kultura u oblicima blagostanja s čestom posljedicom nesreće i bijede. Jednako je i s najrazličitije obojenim ideologijama koje se predstavljaju s idejama oslobođenja i rasvjetljenja a tako često u čovjeku ubijaju moć pravilnog rasuđivanja onoga što se događa," naglasio je u propovijedi kardinal Bozanić.

Propovijedajući o, kako ga je nazvao, blagdanu nad blagdanima, nadbiskup je kazao da je Krist uskrsnuo od mrtvih darujući tako život svima. I danas su potrebni hrabri svjedoci uskrsnuća, kazao je kardinal Bozanić. Svjedočenje je najjednostavniji i najuvjerljiviji način navještanja i prenošenja uskršnje radosti. A to se čini, rekao je, cjelokupnim našim životom i stvaranjem neposrednih i dubokih odnosa s ljudima.

"Neka svakom čovjeku dobre volje zasja u duši uskrsna radost i neka mir Krista Uskrsloga iscijeli i ohrabri svako ljudsko srce, poželio je na kraju propovijedi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U misnom slavlju uz 20-ak svećenika sudjelovali su i pomoćni biskupi zagrebački Josip Mrzljak i Vlado Košić, vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Među brojnim vjernicima u zagrebačkoj katedrali bili su i predstavnici hrvatskih vlasti, predsjednik Sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

(Hina) xatod yjn

Pročitajte više