Kardinal poziva na protivljenje španjolskom zakonu o homoseksualnim brakovima

Kardinal Alfonso Lopez Trujillo, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj, izjavio je u petak da je kršćanima "dužnost usprotiviti se nepravednom" zakonu kojim su u četvrtak u Španjolskoj legalizirani istospolni brakovi s pravom na usvajanje djece.

"Ne možemo nametati nepravedne stvari narodu. Naprotiv, budući da su nepravedne, Crkva poziva na hitnu slobodu savjesti i protivljenje", izjavio je kolumbijski kardinal u intervjuu listu Corriere della Sera od petka.

"Jedan toliko duboko nepravedan zakon ne obvezuje, ne može obvezivati. Ne može se reći da zakon ima pravo samo zato što je zakon", dodao je kardinal.

Upitan o ponašanju koje bi trebali preuzeti mjesni matičari, zaduženi za sklapanje takvih brakova, kardinal je kazao da bi se svi trebali pozvati na prigovor savjesti pa makar zbog toga izgubili posao.

Kad zakon stupi na snagu, vjerojatno u lipnju nakon što ga usvoji Senat, Španjolska će postati jedina europska zemlja koja će dozvoliti homoseksualni brak s pravom na usvajanje djece. Naime, Nizozemska i Belgija su ozakonile samo brak.

(Hina) xbnš ydj

Pročitajte više